MonPlaneta
Les farmacèutiques coincideixen: caldrà un recordatori anual de la vacuna contra la Covid

El director general de Pfizer, Albert Bourla, va afirmar aquest dijous que és molt probable que la població necessiti una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 d’aquí un any i que aquesta vacunació anual es torni habitual. “És extremadament important que reduïm la quantitat de gent susceptible al virus”, va dir Bourla en declaracions a la cadena nord-americana CNBC durant un acte conjunt amb una empresa farmacèutica dels Estats Units, i va afegir que “tot això ha de ser confirmat” i que “les variants jugaran un paper clau”.

Actualment, tant Pfizer com el seu soci alemany, BioNTech, estan mirant de determinar quant de temps d’immunització proporciona la seva vacuna, i això serà el que determinarà si calen dosis-recordatori i cada quant temps. A principis d’aquest mes, les dues empreses ja van explicar que, segons les dades de què disposen, la seva vacuna ofereix un alt nivell de protecció contra el SARS-CoV-2 durant sis mesos després de la segona dosi, i no només és eficaç contra la soca original i les primeres variants del virus sinó també contra diverses soques més tardanes, com ara les conegudes com a “britànica” i “sud-africana”.

Precisament, una altra de les empreses que han desenvolupat una vacuna contra la Covid-19, Moderna, està treballant en una nova versió de la seva vacuna per atacar aquesta darrera variant, que podria fer menys efectives algunes vacunes actuals. En una entrevista també a la CNBC, el director general de Moderna, Stéphane Bancel, va explicar que la seva companyia treballa en una vacuna combinada Covid-grip, que podria ser molt important en el futur. “El que estem intentant fer a Moderna”, va dir, és que “només t’hagis de vacunar una vegada cada any i que et protegeixi” de totes dues malalties.

El director general de Johnson & Johnson, Alex Gorsky, per la seva banda, ja va opinar el mateix que els seus homòlegs el passat mes de febrer, quan va apuntar a la possibilitat que la vacuna contra la Covid-19 es convertís en un costum semblant a les campanyes anuals de vacunació contra la grip. Tot i això, els científics encara no estan segurs de quant de temps dura la immunització de cada vacuna, amb estudis que no van més enllà dels sis mesos, i caldrà continuar treballant per determinar quina protecció ofereix cadascuna a mitjà termini.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa