MonPlaneta
Les emissions de CO2 a Catalunya es podrien reduir l’any 2020 per sobre de les previsions

!--akiadsense-->

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) ha publicat el document tècnic Full de ruta per a l’assoliment de l’objectiu de reducció d’emissions difuses de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) per al 2020“. Del text es desprèn que, de complir-se les previsions, l’any 2020 les emissions difuses seran un 21% inferiors a les del 2005. Les emissions difoses són les que corresponen a sectors com el transport o el residencial, és a dir, les no sotmeses a la Directiva del comerç de drets d’emissió.

Les dades dels inventaris d’emissions per a Catalunya mostren que les emissions difuses ja s’han reduït en un 17%, i en global la reducció és de més del 26% el 2014 respecte el 2005. Ara bé, és d’esperar, diu el document, que amb la situació de recuperació econòmica que es preveu pels propers anys les emissions en determinats sectors tornin a augmentar, si no es porten a terme mesures estructurals de millora de l’eficiència i reducció d’emissions.

El desplegament de tota la planificació sectorial vigent permetria assolir, i fins i tot superar, l’objectiu de reducció establert per a aquell any, que és d’un 15% respecte els nivells de l’any 2005. L’OCCC alerta, però, que l’escenari de creixement econòmic pot fer augmentar les emissions, per la qual cosa és important que vagi acompanyat de canvis estructurals i de millores en eficiència que aconsegueixin desacoblar el creixement econòmic i les emissions de GEH.

Els resultats i conclusions d’aquest estudi són útils per a començar a planificar les polítiques de mitigació del següent període, 2021-2030. Fins i tot si es compleixen els objectius pel 2020, ens trobarem en una dinàmica ascendent, que caldrà revertir per assolir les reduccions necessàries per al 2030, que presenten un grau d’ambició superior a la del període actual

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa