!--akiadsense-->

Aquest dimecres 15 de març és el Dia Mundial del Consum o el Dia Mundial del Consumidor o el Dia Mundial dels drets del consumidors. Ho trobareu amb totes aquestes variants, però al final l’objectiu és el mateix: recordat que com a consumidors podem exigir, reclamar i demanar informació cobre qualsevol dels productes o serveis que comprem o contractem.

Un 15 de març de 1962, John F. Kennedy, president dels EUA, va pronunciar un discurs, davant el Congrés ncidint en els drets dels consumidors. Alguns anys més tard, es va començar a celebrar cada 15 de març el Dia Mundial dels Drets del Consumidor per augmentar la consciència mundial sobre aquests drets, data que va quedar definitivament instaurada de forma oficial per l’ONU l’any 1983.

Així les coses, i més enllà de parlar de les declaracions institucionals i celebracions que es realitzaran arreu, des de MónPlaneta volem proposar eines i recomanacions que hauríem de tenir en compte per fer valer els nostres drets, per una banda i per una altra fer un consum responsable.

Troabreu totes aquestes recomanacions al web de l‘Agència Catalana del Consum. I aquí trobareu un resum per temàtiques.

Aigua. De totes les recomanacions que trobareu aquí en destaquem dues. Que com a persones usuàries del servei en sou responsables dins de l’habitatge i que qualsevol gestió serà sempre més fàcil i senzilla si escolliu una una companyua adherida al sistema aribtral de consum.

Compres per internet. Trobareu molts més consells aquí, però en general disposeu d’un període mínim de 14 dies per retornar la vostra compra i abans de confirmar, vigileu que no hi hagi opcions premarcades que puguin implicar despeses addicionals.

Lloguer d’un habitatge.Aquí l’Agència Catalana de Consum detalla què heu de saber abans de llogar, en el moment de formalitzar el lloguer amb tots els detalls sobre contractes, durant el lloguer i quan i com podeu reclamar.

Les rebaixes. Tot el que heu de saber sobre les rebaixes ho trobareu en format de preguntes i respostes ho trobau aquí.

D’altra banda, també us volem recordar, en un dia com el d’avui la necessitat de fer un consum responsable. Aquí teniu una guia d’allò que és imprecindible segons la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris

Això pel que fa a les compres en general. I pel que fa a compra responsable i sostenible centrada en l’alimentació us recordem el reportatge que publicàvem a MónPlaneta.

http://consum.gencat.cat/recomanacions/aigua/index.html

Comparteix