Els darrers compromisos a què han arribat els països més grans del món han suposat una petita passa per al compliment dels Acords de París. Segons els investigadors del grup Climate Action Tracker, si les promeses fetes darrerament es compleixen en els terminis en què es van anunciar, la temperatura de la Terra a finals d’aquest segle seria 0,2ºC més baixa del que s’esperava fins ara, deixant l’augment des de l’inici de la Revolució Industrial en 2,4ºC, encara força més elevat que el límit d’1,5ºC que marquen els Acords. Pel a la diferència entre el volum d’emissions que hi hauria d’haver el 2030 per ser en el camí correcte cap als 1,5ºC i el que se suposa que hi haurà si es compleixen els compromisos actuals, s’ha reduit entre un 11% i un 14%.

Els estats que han contribuït més a aquest descens de la previsió d’escalfament global són els Estats Units, la Xina, el Japó i els membres de la Unió Europea. Molts altres, però, també han fet promeses molt importants darrerament, com ara el Canadà, Sud-àfrica o l’Argentina, que han anunciat nous objectius de reducció d’emissions, o el Regne Unit, que ha augmentat el seu fins a proposar-se reduir-les en un 78% el 2035. El mateix anunci de Climate Action Tracker, però, adverteix de la diferència entre les promeses fetes i les fites a què s’arribi en realitat i recorda que, amb les polítiques que s’estan duent a terme actualment, la previsió d’escalfament global a finals del segle XXI és de 2,9ºC, gairebé el doble del que marquen els Acords de París que, recordem, ja fa sis anys que van ser signats.

Central d'energia tèrmica a la Xina  | Wikimedia Commons
Central d’energia tèrmica a la Xina Wikimedia Commons

No obstant això, algunes de les darreres notícies apunten a la desaparició de les centrals tèrmiques de carbó a la Unió Europea, per exemple, tot i que caldria que desapareguessin de tot el món perquè el canvi fos prou gran com per apropar-nos realment a limitar de manera contundent l’escalfament global. L’informe de Climate Action Tracker inclou aquest entre la llista de problemes que identifica si es volen complir els Acords de París. Un altre, per exemple, és la darrera tendència dels conductors a comprar SUVs, molt més grans i menys eficients que els turismes. Tot i això, l’informe conclou que la tendència cap a la reducció d’emissions és claríssima i que les intencions són les correctes, i remarca que cal una passa més i que els governs mundials entrin en ‘mode d’emergència’ per implementar accions molt més contundents i a curt termini. Si es fes, les emissions encara serien a temps de caure un 50% durant els propers 10 anys.

Nou comentari

Comparteix