MonPlaneta
L’episodi de pluja general va deixar més de 100 mm a molts punts del país
Mapa de precipitacions acumulades a Catalunya pel pas de l'exhuracà Leslie
Mapa de precipitacions acumulades a Catalunya pel pas de l’exhuracà Leslie | Servei Meteorològic de Catalunya

!--akiadsense-->

L’episodi de pluja que va afectar Catalunya entre diumenge i dilluns va ser un dels més generals i abundants dels últims anys. La precipitació acumulada va superar els 50 mm a la majoria de comarques, amb un màxim de més de 200 mm a Viladrau (Osona) i més de 100 mm a bona part del prelitoral i en alguns sectors de la Catalunya Central i del Pirineu Oriental. El mapa mostra l’estimació de la precipitació acumulada entre el diumenge 14 i el dilluns 15 d’octubre fins a les 10 del matí i es va obtenir mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques. Les quantitats més escasses, inferiors als 20 mm, es va correspondre a punts del litoral Central i de la Costa Brava.

La pluja més extensa i en molts casos intensa i acompanyada de tempesta va arribar diumenge a primera hora de la tarda per les comarques de Ponent i de l’Ebre i al llarg de la tarda i vespre es va anar estenent per la majoria de comarques. De nit va ploure de manera general, però al llarg de la matinada la precipitació es va anar concentrant al nord-est del país i a mig matí havia deixat de ploure gairebé a tot arreu. Per tant, el gruix de l’episodi va durar poc més de 12 hores, però abans ja s’havien produït xàfecs més localitzats, tot i que puntualment intensos. Per exemple, dissabte a la tarda es van recollir 37,9 mm a Solsona i la nit de dissabte a diumenge es van acumular 63,3 mm a Fornells de la Selva (Gironès) o 50,8 mm a Cabrils (Maresme).

Les primeres hores del cap de setmana va ser notícia l’aproximació a la península Ibèrica de l’huracà Leslie, que dissabte va tocar terra a Portugal ja en forma de tempesta post-tropical, amb fort vent, notable alteració marítima i precipitació localment intensa. L’exhuracà es va afeblir molt ràpidament en la seva trajectòria cap al nord de la Península, fins a quedar desdibuixat al mar Cantàbric, absorbit per la circulació general. El Leslie va quedar immers en un solc a nivells mitjans i alts, amb reflex en superfície en forma de front, que és el que posteriorment ens va afectar directament. Just en arribar a la Mediterrània, aquest solc es va convertir en una petita baixa gairebé sobre Catalunya, dibuixada també a nivells baixos, que va afavorir l’abundant precipitació. El mar encara càlid va facilitar la formació de tempestes, que la circulació de sud i sud-est enviava directament sobre el Principat.

Incidències a la carretera a Girona
Incidències a la carretera a Girona | Diputació de Girona

!--akiadsense-->

Gairebé una cinquena part de les estacions de la XEMA (36 de 183 estacions) van mesurar més de 20mm en 30 minuts, superant així el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de pluja. També en 30 minuts destaquen molt especialment els 41,3mm mesurats al Montmell (Baix Penedès) i els 40,0mm a Tarragona – Complex Educatiu (Tarragonès), que són registres torrencials. La precipitació va arribar a ser intensa a gran part del país. Ara bé, el desplaçament relativament ràpid dels nuclis més actius de pluja, primer de sud a nord i després de sud-est a nord-oest, va evitar un major nombre de grans acumulacions de pluja en pocs minuts. Els 209,3mm mesurats entre diumenge i dilluns al matí a Viladrau són una quantitat excepcional, però amb diversos precedents en episodis relativament recents en aquesta mateixa ubicació a 953m d’altitud, que recull molta aigua en aquesta mena de situacions.

Malgrat no rebre les quantitats més elevades del país, l’episodi de pluja va ser excepcional a les comarques de ponent, sobretot a la seva meitat nord. En poc més de 8 hores, entre diumenge a la tarda i la nit, l’estació de Tarragona – Complex Educatiu va mesurar més de 100mm, incloent-hi una de les tempestes més intenses del país de les últimes hores, que va deixar l’esmentat màxim de 40,0mm en 30 minuts, amb un màxim de 2,9mm en 1 minut.

Fins diumenge al vespre, la cota de neu era molt alta a tot el Pirineu, entre 2.800 i 3.000 m. De totes maneres, al llarg del vespre i la nit la temperatura va baixar ràpidament al sector occidental de la serralada, situant la cota de neu entre els 2.000 i els 2.200 de matinada, lleugerament inferior a la Val d’Aran i més alta a sectors del vessant sud. Les estacions automàtiques d’alta muntanya, situades a altituds entre els 2.000 i els 2.500 m, van mesurar 16 cm de neu nova a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà), 8 cm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà) o 5 cm a Boí (2.535 m, Alta Ribagorça). En canvi, al Pirineu més oriental tota la precipitació es va mantenir en forma líquida fins a cotes molt altes (2.600 – 2.800 m), de manera que només va nevar als cims culminants de la Cerdanya i del Ripollès. Així, els més de 150 mm recollits a la capçalera del Ter van anar ràpidament a alimentar el cabal del riu, provocant la important crescuda al curs alt i mitjà.

Tota la informació del temps, al portal de la Méteo de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa