MonPlaneta
L’any 2050 podrien morir 2500 persones per la calor a Catalunya com a conseqüència del canvi climàtic
  • CA
Joandomènec Ros de l’IEC, els consellers Raül Romeva i Josep Rull i Jordi Portabella de la Fundació La Caixa |

“Les dades són irrefutables. El negacionisme sobre el canvi climàtic ja no és possible”. Així de contundent s’ha mostrat el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros en l’acte de presentació del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya que per primer cop incorpora recomanacions sobre quines haurien de ser les actuacions per minimitzar-ne l’impacte.

Aquesta “obra magna” tal com l’ha qualificada el conseller de Territori i sostenibilitat, Josep Rull, analitza punt per punt quina és la situació en aquest moment. Com ha evolucionat el canvi climàtic en els sistemes naturals i en els sistemes humans. Per exemple exposa que en un segle la temperatura a casa nostra s’ha incrementat 2° en l’últim segle, o que el nivell del mar ha crescut 4 cm des de 1990, que s’han detectat mortaldats massives d’espècies marines, que les precipitacions han disminuït un 1’2% cada 10 anys o que al Pirineu català no queda cap aparell glaciar visible, entre molts altres indicadors. I pel que fa a les persones, s’estima que només a l’Àrea metropolitana de Barcelona anualment es produeixen 3.500 morts prematures causades per afectacions derivades de la contaminació de l’aire.

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic té un apartat també de projecció de cara al futur, que segon el seu coordinador científic, el catedràtic de Física de la Universitat de Barcelona, Javier Martin Vide, en alguns aspectes com l’escassetat hídrica, són més incerts, en el cas de l’increment de temperatura i les seves conseqüències els plantejament s’han fet sobre “ciments científics molt robustos”.

Així les coses, l’informe preveu que de cara al 2050, podrien morir 2.500 persones com a conseqüència de la calor enfront de les 300 morts que es registren ara o que un 21% de les platges catalanes, especialment les del litoral nord requeriran, al final d’aquest segle, mesures addicionals pel seu manteniment.

Platja de Lloret de Mar |

Tant el conseller d’Exteriors i transparència, Raül Romeva, com el conseller Rull, han fet un esment especial en què per primer cop aquest informe, a més de fer la radiografia del moment fa propostes i recomanacions per reduir l’impacte del canvi climàtic.

Presentació del Tercer Informe del Canvi Climàtic a Catalunya |

Rull ha recordat que en aquest moment el Parlament de Catalunya està preparant la Llei del Canvi Climàtic. “Una norma que ha de ser transversal, duradora i que, tot i que ens manquin eines, ha de plantejar clarament quin país volem ser. Un país avançat, modern i pioner en polítiques mediambientals. Pels que hi vivim ara i pels que vindran”. Perquè la sostenibilitat, ha afegit “és una aposta econòmicament solvent i és el futur”.

Martin Vide ha recordat, en aquest sentit que no hi ha “solucions màgiques”, però hi haurà d’haver “prioritzacions i renúncies” i “no pot ser que aquest informe quedi en un calaix oblidat”.

“La transició energètica pot millorar la competitivitat econòmica del país i l’aposta per la reducció dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle ha de ser molt clara”, assegura el catedràtic de física i recorda que “cal incrementar la consciència de tots els actor implicats, els socials, els econòmics, els científics i els polítics”.

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya que es pot trobar complert aquí, l’han fet més de 140 investigadors i experts de diversos àmbits, amb la revisió i correcció de 40 persones més, i és una iniciativa de l’Institut d’Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya amb el patrocini de la Fundació La Caixa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ja no ens creiem als progres a gener 30, 2017 | 14:37
    ja no ens creiem als progres gener 30, 2017 | 14:37
    En un altre moment o situació us podríem creure però, a aquestes alçades els progres heu perdut TOTA credibilitat. No ens creiem RÈS, RÈSSS, amés, eixos dies fà un fred que pela!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa