MonPlaneta
L’Anoia tindrà 800Ha de plaques solars i 120 aerogeneradors si els projectes en tràmit tiren endavant

La comarca de l’Anoia pot acumular un total de 800 hectàrees de parcs solars i 120 aerogeneradors de fins a 200 metres d’altura si tiren endavant tots els projectes que ara mateix té la Ponència d’Energies Renovables sobre la taula. Així ho han advertit aquest dimecres la CUP i les plataformes que s’han constituït al territori, que exigeixen la derogació del decret de mesures urgents per a l’emergència climàtica. A més, reclamen “valentia política” als ajuntaments i Consells Comarcals i que es paralitzin tots els projectes que hi ha en tramitació. “A l’Anoia tenim una pagesia i un paisatge viu i volem seguir vivint en aquest entorn”, assegura Martina Tresserra, una de les portaveus de la plataforma comarcal de l’Anoia. La diputada de la CUP al Parlament Montserrat Vinyets ha reclamat des de Sant Martí de Tous (Anoia) que cal una “veritable transició energètica” i no pas una “operació de maquillatge”. En aquest sentit, ha explicat que la CUP esta totalment en contra del decret de les renovables i n’exigeixen la seva derogació. Creu que aquest decret va en contra de la Llei del Canvi Climàtic aprovada pel Parlament i denuncia que “s’ha aprovat i desplegat d’esquenes al territori”. “Ja n’hi ha prou de fer polítiques des dels despatxos de la Generalitat”, ha criticat.

Per tot plegat, en el marc de la campanya ‘Sí a les renovables, defensem el territori’, la CUP proposa un model d’implantació de les energies renovables que, entre d’altres, “respecti” la Llei de Canvi Climàtic i “aprofiti espais ja alterats per l’activitat humana per minimitzar una ocupació innecessària del territori”.

Parc eòlic de Siemens-Gamesa  | CaixaBank
Parc eòlic

800 hectàrees de plaques solars i 120 molins

Una desena d’entitats i plataformes de la comarca de l’Anoia s’han constituït en els darrers mesos per oposar-se als projectes d’energies renovables que s’estan tramitant al territori. Com a portaveu d’aquestes entitats, Martina Tresserres, ha explicat que a l’Anoia hi ha més de 800 hectàrees afectades per projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques i uns 120 aerogeneradors repartits en diversos parcs eòlics. Tresserres ha denunciat que hi ha una “manca de transparència” en la tramitació dels projectes i demanen valentia política per exigir a la Generalitat un “canvi de model energètic on no hi hagi cabuda a l’especulació ni a la massificació”.

Un dels projectes de plaques solars que està en tràmit es troba precisament a Sant Martí de Tous. Des de la CUP Tous, Tere Vidal, ha explicat que el projecte contempla un parc solar de 186 hectàrees, la majoria de les quals es trobarien a Sant Martí de Tous. Vidal creu que tindria un fort impacte per la zona “amb conseqüències molt greus per les persones que hi viuen”. En aquest sentit, ha avançat que hi hauria una dotzena de masies afectades i critica que aquest projecte “no correspon a les demandes de consum energètic ni de Tous ni de l’Anoia”.

D’altra banda, la regidora cupaire també ha explicat que des del seu partit polític estan impulsant diverses accions com la presentació de mocions a tots els ajuntaments afectats amb l’objectiu que els consistoris es posicionin en contra del Decret. A més, també reclamen que els governs municipals modifiquin el POUM per suspendre “temporalment” totes les llicències relacionades amb els projectes de renovables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa