Aigües de Barcelona reclama a les administracions l’autorització necessària per poder fer servir aigua regenerada per fer front al previsible episodi de sequera que s’acosta.
El mateix dia que l’empresa d’aigües fa aquesta sol·licitud, en declaracions a TV3, responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua, han anunciat que l’atuorització arribarà el mes de gener, tot i que la comunicació oficial encara no s’ha produit.
La depuradora del Prat de Llobregat és una instal·lació que recull aigües brutes de les llars i els carrers, la filtra i la neteja en dues fases i l’aboca al mar.
Però aquestes instal·lacions, des de l’any 2007, tenen també una part dedicada a la regeneració. Una tercera fase en la que l’aigua depurada es torna a tractar amb filtres i mecanismes molt precisos fins al punt de deixar l’aigua en millors condicions que la del riu Llobregat, per exemple.
“Aquest tractament terciari de l’aigua depurada es podria posar en marxa en 4 o 5 mesos, perquè les instal·lacions estan a punt. Suposaria un cost de 307.000 euros i podria produir fins a 315 milions de litres d’aigua diaris, de molt alta qualitat”, explicava el responsable de la planta del Prat, Javier Santos.
Aquesta aigua, amb una canonada de 15 km de distància es transportaria fins a Molins de Reis per abocar-se al Llobregat, per posteriorment ser tractada a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí.
Per Aigües de Barcelona, aquesta seria una solució tres cops més barata que la dessanilització i seria una bona mesura per aplicar abans que el “malalt estigui en fase terminal” explicava Santos.
En aquests moments el nivell de reserva dels embassaments de les conques internes està per sota del 47%, amb un registre de pluges un 50% inferior a l’any 2016. I el mateix Santos assegurava que de seguir així, “el mes de març podríem estar parlant de sequera”.
De fet ja fa més de dues setmanes que l’adminsitració anunciava que la dessaladora del Prat estava funcionant al 70% de la seva capacitat per contribuir a la minva de l’aigua als embassaments.
Mentrestant aquestes instal·lacions per a la regeneració d’aigua funcionen al 0’7% de la seva capacitat, i els 50 milions de litres d’aigua que produeixen s’utilizen per al funcionament intern de la planta i també per evitar la salinitzador dels aqüífers de l’àrea metropolitana.