MonPlaneta
L’ACA destinarà més de 50 milions en restaurar rius i infraestructures de l’aigua afectades pel Gloria
Visita del conseller Calvet a algunes de les obres a zones afectades pel Gloria
Visita del conseller Calvet a algunes de les obres a zones afectades pel Gloria | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, entre d’altres autoritats, ha visitat avui diversos municipis del Maresme i la Selva per avaluar sobre el terreny els danys provocats pel temporal Gloria i les actuacions que hi ha previstes al respecte. Calvet ha afirmat que “després d’una intensa tasca per inventariar els danys per part de l’ACA s’ha quantificat en més de 50 milions d’euros la inversió necessària per a reparar els danys provocats per la tempesta Gloria en tot el territori català durant la setmana del 20 de gener”. L’episodi, que va registrar acumulacions d’aigua d’entre 200 i 500 litres en diversos punts del territori català, va provocar diversos danys, tant en infraestructures del cicle de l’aigua (abastament i sanejament) com en les lleres fluvials.

Per a resoldre els danys en infraestructures d’abastament en alta (captacions i conduccions), l’ACA ja ha publicat les bases per a una línia d’ajuts, quantificada en 10 milions d’euros, destinada a finançar la reparació d’instal·lacions d’abastament d’aigua afectades pels aiguats. L’import de la subvenció podrà assolir el 100% de la despesa, tot i que no es podrà atorgar més d’1 milió d’euros per sol·licitud ni municipi. Calvet ha explicat que també es preveu destinar 8 milions d’euros per a reparar instal·lacions i infraestructures de la xarxa ATL, entre elles la captació d’aigua marina de la dessalinitzadora de la Tordera, que va quedar malmesa i és “una infraestructura essencial per a garantir el subministrament d’aigua a les comarques del Maresme i la Selva”, ha assegurat el conseller.

El conseller Calvet reunit per estudiar les obres per les afectacions del Gloria
El conseller Calvet reunit per estudiar les obres per les afectacions del Gloria | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

L’episodi del Gloria ha provocat afectacions importants a les conques fluvials de Catalunya. En total hi ha previstes 619 actuacions, que tindran un cost superior als 24 milions d’euros. El conseller Calvet, en el marc de la seva visita a diverses localitats afectades de les comarques del Maresme i la Selva, ha apuntat que “en l’emergència ja es van dur a terme diverses actuacions en lleres de Girona”, concretament en els municipis d’Anglès i la Cellera, Fornells de la Selva i Palol de Revardit. Es troben en curs les actuacions a l’embassament de Sau (retirada de troncs), i Hostalric, Torroella de Montgrí i la Tallada d’Empordà. Calvet ha volgut deixar clar, no obstant, que “els rius i les rieres no són canals artificials i que tenen una funció natural que ha de ser preservada, pel que cal buscar un equilibri en la gestió d’aquests ecosistemes”. En l’àmbit de les conques del Besòs i la Tordera, estan previstes unes 130 actuacions (algunes ja iniciades), amb una inversió propera als 5 MEUR.

Els sistemes de sanejament afectats per la borrasca Glòria han patit diversos danys, des de instal·lacions de sanejament fora de servei per inundació, col·lapse de sorres i pedres, manca de subministrament elèctric, entre d’altres. Tot i que la majoria d’incidències es van resoldre total o parcialment en 24 hores, l’ACA ha identificat danys en 133 sistemes de sanejament, que requeriran un total de 185 actuacions amb un cost de 6,6 milions d’euros. També s’han produït danys en infraestructures de control i regulació gestionades per l’ACA, com estacions d’aforament, piezòmetres, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa