MonPlaneta
La Xina llança el primer mòdul d’una nova estació espacial

La Xina va posar en òrbita aquest dijous el primer mòdul d’una nova estació espacial permanent. Anomenat Tianhe, conté els habitatges de la tripulació i va ser llançat des del Centre de Llançament Espacial de Wenchang en un míssil Llarga Marxa. Si tot va bé, l’estació, que orbita a una alçada d’entre 340 i 450 quilòmetres, serà operativa el 2022 i conviurà amb l’Estació Espacial Internacional, projecte en què la Xina no participa.

Així, el gegant asiàtic fa una passa més per posar-se a l’alçada dels països que han contribuït més a l’exploració espacial, els Estats Units i Rússia, tot i haver començat la cursa molt més tard. A diferència de les dues estacions espacials anteriors, Tiangong-1 i Tiangong-2, que havien estat concebudes com a models de prova i només permetien estades curtes dels astronautes, aquesta darrera, que pesarà 66 tones i es composarà de diversos mòduls, s’espera que sigui operativa com a mínim durant deu anys. El mòdul principal Tianhe, de 16,6 metres de llarg i 4,2 d’ample, no només conté els habitatges de la tripulació sinó, és clar, els sistemes de suport vital i també de generació d’energia i propulsió.

Durant els propers mesos la Xina farà una desena de llançaments més per dur tot l’equipament i altres mòduls fins que, l’any vinent, l’estació estigui completada. Tenint en compte que s’espera que l’Estació Espacial Internacional es retiri després del 2024, seria possible que a partir d’aleshores la nova Tiangong fos l’única que quedés a l’òrbita del nostre planeta. La Xina, doncs, agafa encara més embranzida en la cursa espacial després que, durant els darrers anys, no només s’ha convertit en el primer país que fa aterrar una nau a la cara oculta de la Lluna –on s’han fet descobriments sorprenents– sinó que, a més, ja fa dos anys que va anunciar la seva intenció de colonitzar el satèl·lit i instal·lar-hi una base permanent, un projecte en què els Estats Units també tenen interès i en què, de fet, els van proposar de col·laborar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa