MonPlaneta
La Xina prova un programa de reconeixement facial i detecció d’emocions en els uigurs

Un sistema de càmeres de vigilància que fa servir la intel·ligència artificial per reconèixer els individus i registrar quin és el seu estat d’ànim ha estat provat en la població uigur de la ciutat de Xinjiang (República Popular de la Xina), segons ha revelat la cadena britànica BBC. A Xinjiang hi viuen uns 12 milions d’uigurs, la majoria dels quals musulmans i que estan sent perseguits pel règim, que promou la uniformització cultural de tot l’estat. Entre les accions del govern xinès que han aixecat més crítiques arreu del món hi ha els “centres de reeducació”, camps de detenció d’alta seguretat per on es creu que ha passat més d’un milió de persones i que es dirigeixen especialment als “separatistes” uigurs.

Si bé les autoritats xineses reconeixen que Xinjiang és una de les ciutats més vigilades del món, refugiant-se en “raons de seguretat”, la instal·lació d’aquest nou programa seria un altre pas en el control absolut de la població. La BBC cita un enginyer de software que vol mantenir-se en l’anonimat per por a represàlies però que afirma que va treballar en la instal·lació d’aquests sistema en algunes comissaries de policia i que “el govern xinès fa servir els uigurs com a subjectes de proves en experiments com es fan servir les rates als laboratoris”. Segons explica, el sistema és com un detector de mentides però amb una tecnologia molt més avançada. Fent servir presoners, s’entrena la intel·ligència artificial perquè detecti canvis en les expressions de la cara i els porus de la pell, creant distincions entre diversos estats d’ànim. L’enginyer afirma que l’objectiu de tot plegat és “prejutjar sense cap prova creïble”.

Segons la font de la BBC, el color vermell indicaria un estat emocional ansiós o preocupat | BBC

L’ambaixada xinesa a Londres, consultada per la BBC, ha denegat totes les acusacions afirmant que “els drets socials, polítics i econòmics i la llibertat de creença religiosa de tots els grups ètnics de Xinjiang estan plenament garantits”. La mateixa cadena, però, cita un expert nord-americà que afirma que els uigurs han de donar mostres d’ADN, passar per escànners i descarregar-se una aplicació mòbil que recull dades dels seus contactes, els seus missatges i la seva posició. Després, suposadament, tot això va a un sistema informàtic que la creua a la cerca de conductes sospitoses. També a la BBC, un periodista d’investigació afirma que “un cop surts de casa i ets a l’ascensor, t’observa una càmera”. Així, per exemple, explica com hi ha hagut vegades on ha estat contactat pel govern després de veure algú: “No vegis aquesta persona, no facis això o allò”.

Unes acusacions que, si fossin certes, posarien la Xina al nivell d’algunes de les pitjors distopies literàries i cinematogràfiques demostrant, una vegada més, que la realitat pot superar la ficció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa