MonPlaneta
La PDE s’oposa a un minitransvasament de l’Ebre al Baix Camp

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) s’oposa a un possible minitransvasament de l’Ebre al Baix Camp. La Plataforma denuncia que autoritzar més detraccions d’aigua del riu amb noves concessions del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) és “incongruent” amb defensar el Delta. Les Borges del Camp, Alforja, Riudecols, Botarell, l’Aleixar i Vilaplana són els sis pobles del Baix Camp que ho demanen. Argumenten que pateixen contaminació dels aqüífers i problemes d’abastiment per episodis puntuals de sequera. Els alcaldes d’aquests municipis es reuniran aquest divendres per emetre un posicionament conjunt per defensar aquest projecte, amb un cost valorat en 5,3 milions d’euros en la primera fase, si bé podria enfilar-se als 8 milions d’euros.

Al poble d’Alforja ja s’ha iniciat la tramitació per fer arribar aigua del minitransvassament de l’Ebre al municipi. El ple de l’Ajuntament ho va aprovar per unanimitat a mitjans de mes. Totes les forces polítiques presents al consistori (Junts, ERC i PSC) hi van estar d’acord. En aquest poble de 1.900 habitants només disposen de l’aigua d’un parell de pous i es registren concentracions de nitrats, arsènic i fitosanitaris en els seus aqüífers. Des d’Alforja es defensa la necessitat de garantir l’abastament constant i regular d’aigua sense haver de dependre de la climatologia i assegurar-se els recursos hídrics que en el futur pot necessitar el municipi. “L’arribada de l’aigua de l’Ebre asseguraria els cabals necessaris”, mantenen fons municipals. Segons càlculs inicials d’aquest municipi, el cost d’aquest projecte seria d’uns 431.000 euros. Alforja ja és un dels 63 municipis (i 25 indústries) consorciats del CAT, però només disposa d’una dotació de reserva. Al projecte s’hi afegeixen cinc municipis més, pobles petits situats al nord de la comarca que només sumen entre 7.000 i 8.000 habitants –des de Vilaplana, amb mig miler de veïns, a les Borges del Camp, el més poblat, amb 2.000-. És per això que aquests sis pobles volen reorganitzar-se i tenen intenció de constituir una mancomunitat que s’ocupi d’assumir i desenvolupar l’execució de la inversió i de la gestió de la nova infraestructura.

La PDE s’oposa a aquesta nova concessió d’aigua del Consorci. “Cada detracció que es fa a la conca de l’Ebre, sigui on sigui, es faci a Santader o amb el CAT, és el mateix. Al final repercuteix en el tram final del riu, al Delta”, ha denunciat la portaveu Matilde Font. La Plataforma insisteix al Govern que cal fer una moratòria de les concessions d’aigua del riu i plantejar un ús de l’aigua “racionalitzat”. “Si es vol salvar el delta de l’Ebre, calen polítiques que no detraguin més aigua i que facin baixar més cabal pel riu i més sediments, que estan retinguts en els 200 embassaments que hi ha tota la conca”, ha reclamat. Des de la PDE reclamen al CAT que fa anys que s’hauria d’estar retornant els cabals que agafa “perquè el Delta ho necessita”. “Del que s’enduen, encara se n’emporten més”, ha lamentat la portaveu. També reclamen al Govern que deixi de ser “incongruent”, oposant-se al transvasament de l’Ebre a Santander, que també rebutja la PDE mentre aproven més concessions d’aigua a l’àrea de Tarragona. “La Generalitat ha de deixar de fer polítiques mediambientals discordants com dir que volen salvar el delta de l’Ebre mentre aproven plans per nous canals de regadiu, com el Segarra-Garrigues o el Xerta-Sénia, o ampliar la xarxa del CAT per portar aigua més amunt d’on arriba ara”, ha denunciat Font.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa