MonPlaneta
La participació de la dona en l’àmbit laboral és informal, irregular i precària
Només un 4,2% dels membres de juntes rectores de cooperatives són dones | Pixabay

!--akiadsense-->

La presència de la dona en el mercat laboral sovint es limita a una participació informal, irregular i precària“. Així de contundents es mostren a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) arran les xifres de la presència de la dona en el sector del cooperativisme agrari. “El caràcter eminentment familiar d’aquest sector amaga, en moltes ocasions, el treball de les dones a les explotacions”, diuen.

Els números, a nivell de cooperativa, no són gaire més optimistes: “Només un 4,2% dels membres de juntes rectores són dones. La presència en les assemblees generals no supera el 20% del total de socis, tot i que en els últims anys s’ha produït un lleuger increment del 2,6% de sòcies. El nombre de dones presidentes o amb participació en consells rectors, en canvi, es manté constant i desequilibrat. En l’àmbit laboral, a Catalunya hi ha 13 dones gerents de cooperatives sobre un total de 214 cooperatives federades. No s’han apreciat canvis significatius ni en el nombre de dones en tasques directives ni en aquelles d’administració general”, afirmen.

En aquest sentit, i amb l’objectiu de canviar aquesta tendència, la mateixa FCAC desenvolupa un pla d’actuació per a fomentar la visibilitat de la dona. De moment, el projecte ja compta amb el suport del Departament d’Agricultura.

Així, la Federació ha posat en marxa un grup que ha d’identificar els actius femenins a les cooperatives agràries catalanes. Més tard, oferiran un acompanyament a les participants per desenvolupar competències i aptituds de lideratge per arribar a ocupar càrrecs de responsabilitat. Per reforçar el projecte, un programa de formació donarà resposta a les necessitats de formació d’aquestes dones. Els principals àmbits que es treballaran són l’emprenedoria agrària i la diversificació de l’activitat, així com la capacitació professional adequada a l’empresa cooperativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa