MonPlaneta
La naturalitat i la responsabilitat es donen la mà

Les grans empreses estan fent cada vegada més esforços per dur el seu negoci en el camí de la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. La responsabilitat dels actors econòmics a l’hora de frenar l’escalfament del planeta i protegir la biodiversitat de la terra, els rius, els mars i els oceans és tan important com la de cada individu, però hi ha coses que només es poden fer des de la seva posició. Damm, per exemple, continua prenent mesures en aquest sentit que fan que, cada dia, gaudir de les seves cerveses tingui un impacte més petit per al planeta.

Una de les iniciatives més recents té a veure amb el packaging. Des de l’1 de desembre de 2020, tots els packs de llaunes d’Estrella Damm que hi ha en circulació han abandonat les tradicionals anelles de plàstic, que han estat substituïdes per unes de cartró 100% biodegradable, fabricades amb 100% fibres naturals.

De la mateixa manera, el plàstic decorat dels packs grans de llaunes també ha desaparegut. En el seu lloc, des del primer de febrer de 2021 hi trobem cartró que, a més, prové de boscos gestionats de manera sostenible i responsable. Amb aquesta mesura, l’empresa s’assegura l’estalvi de 99 tones de plàstic cada any.

I aquest cartró 100% biodegradable, d’on prové? Damm ha establert acords amb els seus proveïdors per tal que les seves etiquetes i els seus materials d’envasament siguin més respectuosos amb el medi ambient. A més, compten amb els segells PEFC i FSC, que certifiquen i asseguren la bona gestió dels arbres d’on han sortit aquests materials.

Tornem als envasos, però. Les ampolles d’Estrella Damm que se serveixen a l’hostaleria són retornables des de fa molts anys, en línia amb l’aposta de Damm per l’economia circular. I és que un 65% dels envasos d’Estrella Damm que es distribueixen al mercat són retornables, i el 100% reciclables per tal d’assegurar -los una nova vida.

El reciclatge, de fet, és un dels pilars fonamentals de la sostenibilitat. És per això que Damm, com a membre fundador d’Ecovidrio, fomenta que els seus envasos siguin reciclats. En quant a la llauna, si el 1992 van instal·lar els primers punts de reciclatge de llaunes a la ciutat de Barcelona, a dia d’avui n’hi ha més de 349 per tota la costa mediterrània. A més a més, la cervesera ha estat la primera companyia de begudes de tot el món en aconseguir la certificació ASI, que garanteix uns criteris de sostenibilitat en tot el procés de l’alumini de les seves llaunes, des de la seva producció, passant per l’emmagatzematge, distribució, etc.

Però… i la producció de la cervesa? A Damm, per als seus productes, fan servir ingredients de proximitat que garanteixen la qualitat i l’origen de la seva matèria primera, 100% natural, i poder fer la seva cervesa sense afegir-hi ni additius, ni conservants, ni sulfits, treballant amb agricultors locals.

Pel que fa als residus orgànics de la producció de cervesa, l’empresa ha trobat una manera d’aprofitar-los convertint-los en menjar animal. Així, cada any, es reaprofiten més de 100.000 tones de bagàs -subproducte resultat del procés de cocció dels cereals- com a aliment per a animals de granja.

Finalment, la sostenibilitat arriba, de la mà de la reducció d’energia, als edificis de la companyia, que han estat adaptats perquè siguin més respectuosos amb el medi ambient des del seu disseny inicial, fent servir materials eficients i aprofitant tant com és possible la llum natural. Així, les fàbriques i oficines de Damm tenen sistemes intel·ligents que gestionen racionalment tant la llum com la climatització i, a més, tenen instal·lats llums LED i fluorescents de baix consum.

Amb això, però, no n’hi ha prou. L’aigua, un dels elements essencials de la cervesa, és un bé escàs, i cal racionalitzar-ne i reduir-ne l’ús tant com sigui possible. A Damm, durant els darrers 10 anys, el seu consum a les fàbriques s’ha reduït un 34% i, a més, l’empresa és membre de la Comunitat d’Usuaris del Delta del Llobregat, per fomentar l’estalvi i l’ús racional de l’aigua.

L’energia, quanta se’n fa servir i d’on prové, és clar, també és una part crucial de la sostenibilitat ambiental i climàtica d’un negoci. És per això que, des de l’any 2014, el 100% de l’energia elèctrica que fa servir Damm té el certificat d’origen verd, que garanteix que prové de fonts naturals i renovables. D’aquesta manera, les emissions relacionades amb l’activitat de l’empresa s’han reduït en unes 23.000 tones de CO2 anuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa