La NASA publica una imatge espectacular del centre de la Via Làctia

Captada per l'observatori Chandra i un radiotelescopi sud-africà, mostra fils de gas súper calent, raigs X i camps magnètics

L’agència espacial dels Estats Units va fer pública fa pocs dies una imatge fascinant del centre de la Via Làctia on els fils de gas súper calent, els camps magnètics i els raigs X creen un tapís d’energia d’una gran bellesa. La imatge s’ha elaborat fent servir les dades de l’Observatori de Raigs X Chandra, que orbita el nostre planeta, i del radiotelescopi MeerKAT, a Sud-àfrica. Si els raigs X captats pel Chandra es mostren en colors taronja, verd, blau i lila, les observacions del MeerKAT corresponen als colors violeta pàl·lid i gris de la imatge.

Els darrers estudis de la imatge i de les dades d’on prové indiquen que tota aquesta energia està lligada per camps magnètics. Algunes formacions, de fet, corresponen a zones on els camps magnètics es van alinear en direccions diferents, van xocar i es van embolicar els uns al voltant dels altres en un procés que s’anomena reconnexió magnètica i que és responsable de l’anomenada “meteorologia espacial”, causada per les supernoves o emissions de gas calent com les del forat negre supermassiu del centre de la nostra galàxia. La reconnexió magnètica podria tenir un paper important en l’escalfament del gas interestel·lar i en l’acceleració de partícules que crea els raigs còsmics.

Nou comentari