MonPlaneta
La inflamació crònica dels sins nasals altera l’activitat cerebral
  • CA

Arreu del món hi ha milions de persones que pateixen sinusitis constantment, i no només s’han d’enfrontar a les incomoditats de tenir el nas tapat o mal de cap sinó que sovint tenen problemes de concentració i fins i tot depressió o altres símptomes més relacionats amb el cervell que no pas directament amb el nas. Una nova investigació, publicada a la revista ‘JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery’ i elaborada per un grup d’experts de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington, als Estats Units, ha trobat per primera vegada la relació entre la inflamació dels sins i alternacions de l’activitat cerebral, concretament amb les xarxes neurals que modulen la cognició, la introspecció i la resposta a estímuls externs.

La sinusitis crònica afecta una quantitat prou significativa de la població i pot necessitar tractament amb antibiòtics durant anys. Els cicles d’inflamació i cicatrització endureixen els teixits i poden arribar a requerir cirurgia i, tot i així, els símptomes poden continuar. Els investigadors van fer servir una base de dades oberta que els va permetre identificar 22 persones amb inflamació moderada o severa dels sins, i els seus escàners cerebrals van detectar un funcionament reduït de la connectivitat en la xarxa frontoparietal, que controla funcions executives, l’atenció i la resolució de problemes; un augment en la connectivitat de dos nodes que controlen l’autoconsciència i que s’activen quan es pensa. També es va detectar una caiguda de l’activitat de la xarxa que detecta i integra els estímuls externs, la comunicació i els comportaments socials. Les diferències anaven en relació directa amb el nivell de la inflamació, tot i que les proves de comportament i cognitives als pacients no van detectar dèficits significatius. Això vol dir que les sensacions subjectives de pèrdues d’atenció, dificultats per pensar o per llegir que pateixen les persones amb sinusitis crònica poden estar associades a canvis subtils en el cervell i que, si aquest problema de salut no es tracta adequadament, l’empitjorament de les funcions cerebrals acabi sent significativa.

Els descobriments fets per aquest estudi podrien iniciar la investigació de nous tractaments per a aquest problema, examinant els cervells d’aquests pacients i veient si el tractament habitual restableix l’activitat cerebral normal, a més de buscar marcadors o molècules relacionades amb la inflamació. L’objectiu, al final, no és només tractar els símptomes més evidents d’una malaltia sinó, d’una manera més àmplia, el patiment dels pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa