MonPlaneta
La Diputació de Barcelona reclama posar en valor els boscos per evitar grans incendis forestals

!--akiadsense-->

El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, ha fet balanç dels mesos de juny i juliol del Pla de vigilància i Informació contra incendis forestals (PVI).

En la presentació del balanç, realitzat a Teià, municipi que el passat 18 de juliol va patir un incendi que afectà una zona de bosc de pins i amb sotabosc dens, Guiteras ha assenyalant que «la prevenció i posar en valor els boscos són la clau per evitar els grans incendis forestals».

Des del 16 de juny en que es va posar en servei el PVI, a la demarcació de Barcelona s’han produït un total 129 incendis que ha afectat 339,59 hectàrees. Així mateix, en aquest mateix període, els equips de vigilància del PVI distribuïts per tot el territori han informat a 32.994 persones sobre activitats i riscos de foc en zones forestals, així com en 91 accions de dissuasió d’infraccions i en la detecció de 425 punts de risc.

En la presentació del balanç Guiteras ha aprofitat per alertar del perill d’incendis aquests mesos d’estiu i recordar que malgrat les inversions en prevenció i extinció, quan el sistema d’extinció col·lapsa, els incendis s’escapen i aquests cada cop són més difícils de contenir.

En aquesta línia, Guiteras ha assenyalat: «evidentment, cal invertir en prevenció i extinció, però per fer front al problema cal tenir en compte el seu origen. Els grans incendis que avui temem comencen als anys 60 amb l’abandonament del món rural. Des de llavors, la superfície forestal sense gestionar ha augmentat de forma constant i s’han perdut camps de conreu i pastures a causa, principalment, de la dificultat del món rural d’esdevenir econòmicament viable».

El vicepresident primer ha remarcat que per evitar els grans incendis forestals necessitem boscos gestionats i paisatge en mosaic i per a aconseguir-ho cal posar en valor els boscos i generar economia en el món rural: «actualment, el 60% del territori de Catalunya té serioses dificultats per ser econòmicament viable i això ha de canviar: cal apostar pel desenvolupament rural, per potenciar l’agroterritori català. Això és clau per evitar els grans incendis forestals i, per tant, és aquí on s’han d’invertir els principals esforços».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa