La fira vol promoure, entre d’altres, la biomassa com a font d’ús energètic domèstica | VicFires.cat

El Recinte Firal El Sucre de Vic acull des de dijous fins aquest dissabte 25 de febrer la 5a Fira de la Biomassa. Estructurada a partir de tres eixos -la zona expositiva, les jornades tècniques i les activitats paral·leles- aquesta trobada acull 87 expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector, com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha d’Euskadi, País Valencià, Madrid, Navarra, Aragó o Galícia.

Pel què fa a les activitats paral·leles, destaquen dues novetats: d’una banda, la primera edició dels Premis Biomassa Catalunya 2017, promoguda des del Clúster de Biomassa i l’Ajuntament de Vic per promocionar les bones pràctiques en l’ús de la biomassa, i de l’altra les jornades de formació per a les escoles, amb les quals es pretén apropar als alumnes dels centres formatius amb especialitat en estudis forestals a diferents conceptes sobre el sector de la biomassa forestal. En aquestes sessions, es tracten aspectes relacionats amb la gestió forestal, la situació actual del mercat de la biomassa a Catalunya i els tipus i característiques de les instal·lacions.

La 5a Fira de Biomassa de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia i la Direcció General de Forests, el Consell Comarcal d’Osona, el Centre Tecnològic Forestal, el Clúster de la Biomassa i les Diputacions de Barcelona i Girona.

Des de l’Ajuntament de Vic, els regidors de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, i el de Món Rural i Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, en destaquen l’aposta de la ciutat per aquesta font d’energia que aporta beneficis ambientals, contribueix al manteniment dels boscos, disminueix el risc d’incendis i suposa, també, una oportunitat de desenvolupament econòmic. Aquest suport, segons han explicat, no només es concreta amb l’organització de la Fira, sinó també amb la implantació d’aquesta font d’energia en diverses instal·lacions municipals.

La directora de l’ICAEN (Institut Català d’Energia), Assumta Farran, explica que el 92% de l’energia que es consumeix al nostre país s’ha de comprar a l’estranger, i que Espanya i Catalunya estan un 18% per sobre de la mitjana europea pel què fa al grau de dependència externa d’energia. Per tot això, en els últims anys el govern català ha tirat endavant diversos plans i línies d’actuació per reduir aquesta dependència externa. És el cas, segons ha destacat Farran, del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que es va presentar fa 10 dies, i que té per objectiu consensuar un nou model energètic català renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, que es pugui basar al 100% en les energies renovables a l’horitzó del 2050. “Aquesta transició ha d’anar acompanyada d’un canvi social perquè pugui ser una realitat”, deia.

La Cap d’Àrea de Gestió del Centre de la Propietat Forestal, Francesca Famadas, explica que Catalunya és un país eminentment forestal, “té un 41% de superfície arbrada” i que cal gestionar millor aquesta circumstància tan del punt de vista econòmic com mediambiental.

La fira està oberta fins dissabte 25 de febrer en horari de 10h a 19h. Més informació, seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa