MonPlaneta
Jordà promet una nova gestió de les renovables: “No ho volem fer si no és de la mà del territori”

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha promès “fer les coses diferent” a com s’han fet fins ara en l’àmbit de les energies renovables. “No ho volem fer si no és de la mà del territori. La transició energètica no es pot fer amb el territori en contra. Només avançarem si tots anem en la mateixa direcció”, ha defensat en el marc d’una interpel·lació del ple del Parlament i en referència a les protestes del món local. La consellera també ha dit que no és la CUP qui demana la derogació del decret sobre renovables de l’anterior Govern sinó que ho vol el territori i, per tant, Catalunya. I ha assenyalat que entre el que no funciona hi ha el benefici a grans oligopolis.

La consellera ha apostat per “transformar” un model basat en els grans oligopolis “en mans del capitalisme més ferotge”. I vol un model que fomenti la participació ciutadana i les petites i mitjanes empreses per tal que aquests siguin “agents estratègics claus”. Així mateix, la titular d’Acció Climàtica ha assegurat que treballarà per a la recuperació de la gestió i la titularitat de les centrals hidroelèctriques. “No podem tancar els ulls davant una oposició en majúscules que s’ha generat en part del territori”, ha afirmat per després mostrar-se comprensiva amb les protestes. De fet, segons la consellera, li preocuparia que el territori callés ja que no hi ha hagut informació prèvia ni planificació. Jordà ha admès que l’actual sistema “genera anticossos” tenint en compte que no s’ha treballat amb els municipis afectats i, en alguns casos, s’han assabentat per causalitat de projectes d’energies renovables. En aquest sentit, la consellera ha dit que vol garantir la “màxima participació del territori afectat”. La clau, segons ha afegit, és que el món locals digui: “Aquí, sí”. “Si no fem les coses amb el territori ensopegarem cada dos per tres. La derogació no la demanen els socis, la demana el territori, la demana el país”, ha conclòs.

Per la seva banda, el diputat del PSC Jordi Terrades ha defensat que no s’ha de derogar el decret però sí modificar-lo en alguns punts. I en aquest sentit, ha ofert la col·laboració del seu grup parlamentari per fer-ho. I és que, segons el diputat socialista, segurament s’han de precisar algunes coses pel que fa a les ubicacions de les energies renovables. Tot i així, Terrades ha defensat que també es necessitaran “grans parcs aeòlics i fotovoltaics” perquè sinó, segons ha dit, Catalunya no se’n sortirà en aquest àmbit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa