La degradació del glaciar islandès Ok
La degradació del glaciar islandès Ok | Nasa

!--akiadsense-->

Islàndia vol recordar amb una placa que el que ara és la muntanya Ok abans era la glacerar Okjökull. I que si ja no hi és, és per l’activitat humana que ha provocat l’escalfament global i en conseqüència el canvi climàtic.

Uns senderistes col·locaran aquest diumenge una placa commemorativa dalt de la muntanya que abans estava coberta de gel de forma permanent per recordar la mort d’aquesta glacera i recordar que la humanitat n’és responsable. La Nasa mostrava l’evolució de la glacera en aquestes imatges.

El projecte entre científics islandesos i americans va començar fa 5 anys, quan el geòleg Oddur Sigurðsson va declarar oficialment morta la glacera Okjökull. Ara culminarà amb la col·locació d’una placa en islandès i anglès que diu: “L’Ok és la primera glacera islàndesa que ha perdut el seu estatus de glacera. En els propers 200 anys s’espera que totes les nostres glaceres segueixin el mateix camí. Amb aquest monument reconeixem que sabem el que està passant i el que s’ha de fer. Només en el futur sabrem si ho vam aconseguir”.

La placa commemorativa de la mort del galciar Ok
La placa commemorativa de la mort de la glacera Ok

!--akiadsense-->

Les gñaceres són importants pel volum d’aigua dolça que suposen. Són el primer abastiment d’aquest bé tan necessari per a la l’existència de la vida en el planeta terra. De fet són el volum d’aigua més gran després dels oceans que són d’aigua salada. Si les glaxeres desapareixen, les conseqüències poden ser devastadores pel planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa