MonPlaneta
Intervenen 1.214 ocells protegits en una operació contra el comerç il·legal
Moment de l'actuació dels Agents Rurals
Moment de l’actuació dels Agents Rurals | Agents Rurals

!--akiadsense-->

Membres del cos d’Agents Rurals de l’Àrea Regional de Barcelona van dur a terme, fa dues nits, una actuació contra la tinença i tràfic d’espècies protegides que ha permès intervenir un total de 1.214 ocells de les espècies cadernera, verdum, pinsà i passerell. Els presumptes fets delictius derivats d’aquesta actuació es traslladaran a la Fiscalia Provincial de Barcelona per un presumpte delicte contra la fauna i de falsificació documental. Arran de la investigació prèvia, els Agents Rurals tenien coneixement que una furgoneta procedent d’Andalusia podia estar traslladant a Catalunya una gran quantitat de fringíl·lids per a la seva comercialització il·lícita, motiu pel qual, van establir un control policial al pas de l’àrea de peatge de Martorell de l’autopista AP7, on, finalment, van poder aturar-lo.

Un cop aturada la furgoneta, van poder comprovar que en el seu maleter transportava aquesta gran quantitat d’ocells, es va identificar els seus ocupants i es va comprovar que no disposaven de cap autorització per al transport d’aquests animals, ni cap document que acredités la legal tinença i procedència lícita dels ocells, ja que la documentació mostrada era falsa. Les investigacions efectuades pel Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals apunten que els ocells han estat caçats furtivament a la província de Cadis i que les persones denunciades realitzaven periòdicament viatges des d’Andalusia a Catalunya per a comercialitzar els ocells i proveir a diferents intermediaris que els revenen en diferents llocs de l’àrea metropolitana de Barcelona. En concret, en la inspecció s’ha comprovat que les persones identificades van intentar emparar la tinença i el transport dels ocells mitjançant la presentació de suposats documents de la Junta d’Andalusia que es va comprovar com a falsificats.

Així mateix, de la documentació intervinguda es desprèn que aquestes persones haurien efectuat tres viatges previs a l’actual havent transportat juntament amb els intervinguts la passada nit, més de 4.000 ocells. Atès que el preu d’aquests ocells al mercat il·legal és d’uns 30 euros per exemplar, es calcula que el valor al mercat negre per aquests individus seria d’uns 120.000 euros. Per evitar ser sorpresos i esquivar la vigilància policial, els traficants utilitzaven vehicles diferents en cada viatge, acudint a una empresa de lloguer de vehicles. Durant la inspecció s’ha comprovat que els ocells anaven allotjats en 6 grans gabions en condicions de transport poc adequades. Alhora, el conductor i el vehicle no consten inscrits al registre de transportistes i mitjans de transport d’animals vius, fet que indica que el conductor no disposava dels requisits per efectuar un transport respectuós amb el benestar animal.

Els ocells intervinguts per espècies son 900 caderneres, 37 passerells, 43 pinsans i 234 verdums. De tots els ocells recuperats, 15 han aparegut morts per efectes de les condicions deficients del transport. La resta d’ ocells intervinguts han estat traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Departament de Territori i Sostenibilitat per passar una revisió veterinària i iniciar la seva reintroducció al medi natural. Actualment el Codi Penal estableix penes de fins a dos anys de presó per la possessió i tràfic d’espècies protegides de la fauna salvatge, motiu pel qual els fets es posaran en coneixement de la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona per un presumpte delicte contra la fauna i falsificació documental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa