MonPlaneta
Intervenen 11 km del riu Mogent per eliminar una planta aquàtica invasora molt perjudicial
Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent
Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La Generalitat, el Consorci Besòs Tordera, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de La Roca del Vallès, Cardedeu i Vilanova del Vallès han acordat avaluar la millor metodologia i el calendari d’extracció d’una de les plantes invasores més nocives per als ecosistemes autòctons que es coneixen. Es tracta de l’Alternanthera philoxeroides, una espècie originària d’Amèrica del Sud, que es va detectar el passat mes de febrer, gràcies als treballs d’un grup expert de la Universitat Autònoma de Barcelona, al riu Mogent, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental). Per determinar la seva extensió, el febrer es va dur a terme una inspecció sobre el terreny, amb personal de la UAB, l’Ajuntament de la Roca del Vallès, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral, el Cos d’Agents Rurals i del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua.

Es va constatar l’elevada capacitat de dispersió de l’espècie en l’aigua, i la potència de l’arrel, que pot arribar als 30 cm segons la profunditat del sòl, així com el seu creixement i arrelament ràpid, i es va redactar un Pla de gestió o erradicació de l’espècie. Aquest mes de juny s’han realitzat treballs per comprovar l’eficiència del mètode emprat durant la prova pilot, i s’ha constatat que la planta ha rebrotat, fet que evidencia la gran resistència i capacitat de colonització. En aquest sentit, durant l’estiu s’avaluarà i contrastarà aquest mètode amb altres experiències i actuacions de control realitzades a França, i s’aprofitarà també per prospectar i localitzar tots els poblaments de la llera del Mogent. Amb tota la informació i informes elaborats durant l’estiu, està previst que l’actuació per a l’eliminació de l’espècie en tot el tram afectat s’iniciarà cap a la tardor. A més, el Cos d’Agents Rurals ha fet seguiment de l’expansió en l’entorn fluvial així com inspeccions a centres de jardineria per comprovar que aquesta espècie no s’estigui comercialitzant.

La riera de Mogent
La riera de Mogent | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

És la segona vegada que es té constància de l’existència d’aquesta planta en tota la península. Concretament, el 2015 es va detectar per primer cop a Galícia, al voral d’una carretera. Aquesta vegada, doncs, és la primera que es detecta en un curs fluvial, la qual cosa pot generar un elevat impacte en els ecosistemes locals, perquè evita el creixement de plantes autòctones, i té un potencial de dispersió molt elevat aigües avall. A França la planta és present al riu Ouvèze, afluent del Roine, des del juliol de 2013 on, en un any, va passar d’ocupar 10 m2 a 2000 m2 de superfície. Aprofitant aquesta experiència prèvia, les administracions implicades en aquesta intervenció a Catalunya han acordat demanar la col·laboració francesa per a conèixer de primera mà el seu mètode en la lluita contra aquesta espècie exòtica invasora.

L’Alternanthera philoxeroides desplaça la vegetació autòctona, altera la qualitat de l’aigua i crea un hàbitat favorable per als mosquits. Dificulta la penetració de la llum i l’intercanvi de gasos, la qual cosa impacta en el creixement d’espècies autòctones i l’equilibri ecològic. És una espècie que es fa servir en aquariofília i es creu que ha proliferat per l’alliberament intencionat per la neteja d’aquaris i basses d’aigua ornamentals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa