MonPlaneta
Els internistes diuen que l’hidroxicloroquina és segura per tractar malalties autoimmunes
  • CA

El Grup de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (GEAS) de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ha assegurat aquest dimarts que l’hidroxicloroquina segueix sent eficaç contra diverses malalties autoimmunes com el lupus, tot i que l’OMS l’hagi suspès temporalment en els assajos clínics per tractar la covid-19. Per això, el GEAS vol llançar un missatge tranquil·litzador a tots els pacients que, per un altre tipus de patologies de tipus autoimmune ─lupus i altres malalties autoimmunes sistèmiques─, estan prenent aquest tipus de medicació. Altres principis actius dels quals la hidroxicloroquina és un derivat ─com la cloroquina─ segueix inclosa en els assajos clínics de l’OMS sobre pacients amb covid-19.

La hidroxicloroquina, comercialitzada entre altres marques comercials sota el nom de Dolquine, és un fàrmac àmpliament usat en el tractament de malalties autoimmunes sistèmiques, com el lupus. Ha mostrat una àmplia seguretat i eficàcia en l’abordatge terapèutic d’aquestes patologies. Des de la posada en el mercat del Dolquine i fins al 31 de març de 2020, en el departament de farmacovigilància de laboratori que comercialitza aquest producte (Laboratoris Rubió) s’han rebut ─en gairebé 20 anys─ només 178 sospites de reaccions adverses relacionades amb el seu ús. Segons el laboratori, és un producte “segur i ben tolerat quan s’utilitza d’acord a les indicacions per a les quals ha estat autoritzat”.

La dosi més habitual d’hidroxicloroquina que prenen els pacients amb lupus i altres malalties autoimmunes sistèmiques és de 200 mg/dia, molt per sota de les dosis usades en assajos clínics amb pacients de covid-19. Abans de prendre qualsevol decisió unilateral respecte a la continuïtat del tractament amb hidroxicloroquina o davant de qualsevol dubte sobre la seguretat i eficàcia del fàrmac, el GEAS recomana als pacients que es tractin amb aquest medicament que sempre contactin amb el seu metge o facultatiu de referència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa