MonPlaneta
Els municipis que recullin i seleccionin millor els residus pagaran menys
Els contenidors de recollida selectiva

!--akiadsense-->

De cara a l’any 2018, la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) experimentarà canvis per tal que la ciutadania la conegui millor i n’entengui el concepte, i per beneficiar les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. Aquesta mesura va ser aprovada per part del Consell Metropolità, en el ple del passat 19 de desembre.

A partir de l’1 de gener, s’ajustaran els preus que paguen els ciutadans de cada municipi, d’acord amb el cost real que té el tractament dels residus en cadascun d’ells, preu que depèn del grau de recollida selectiva que posa en pràctica la seva ciutadania.

D’aquesta manera, la nova forma de calcular la TMTR s’aproxima al concepte de “qui contamina, paga” i els municipis que produeixen menys residus i tenen millors nivells de recollida selectiva pagaran menys que els que tenen pitjor comportament.

Reciclar estalvia costos perquè el tractament dels residus barrejats és més costós que el de la recollida selectiva. D’acord amb aquesta realitat, amb la nova TMTR, quan un municipi millori la seva recollida selectiva, l’estalvi que n’obtingui l’AMB serà transferit a aquest municipi perquè pugui continuar aplicant millores en el seu sistema de recollida de residus. A tall d’exemple, si els municipis metropolitans arriben a l’objectiu marcat per la UE de reciclar el 50% de residus l’any 2020, els ciutadans d’aquests municipis estalviarien al voltant de 13 milions d’€, o uns 4 euros per habitant i any.

En paral·lel a aquests canvis, a principis de l’any 2018 es realitzarà una campanya de comunicació per informar dels costos de gestió dels residus als diferents municipis i dels beneficis que comporta millorar la recollida selectiva.

Finalment, s’incorporarà una bonificació del 100% de la TMTR a les famílies vulnerables, aquelles que estiguin inscrites al registre d’ajuts a la pobresa energètica. Aquesta mesura s’aplicarà de forma automàtica a unes 18.000 famílies de tot el territori metropolità, i s’estima que l’import subvencionat en concepte de TMTR rondarà els 800.000 €. D’aquesta manera s’amplia el concepte de pobresa energètica al conjunt de serveis de la llar.​

Comentaris

 1. Icona del comentari de: josep a desembre 28, 2017 | 12:34
  josep desembre 28, 2017 | 12:34
  LA fotografia ès molt sostenible, que pagui , oi, de quin ajuntament és , SAlou és un bon exemple, que el ruc de l'alcalde¡ssa de torn que no sap que els plastic es paga , que li cobrin les bosses del seu sou
 2. Icona del comentari de: Lleidatà a desembre 28, 2017 | 19:10
  Lleidatà desembre 28, 2017 | 19:10
  En hi ha un de groc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa