MonPlaneta
La immunitat al coronavirus es podria allargar anys, segons un estudi
Personal sanitari en un hospital observa un pacient ingressat
Personal sanitari en un hospital observa un pacient ingressat | Europa Press

Vuit mesos després de la infecció per SARS-CoV-2, el virus que provoca la COVID-19, la majoria de les persones que s’han recuperat encara tenen prou cèl·lules immunes per prevenir la malaltia, segons un estudi d’investigadors de La Jolla Institute for Immunology (Estats Units). La recerca, que encara no han revisat altres científics ni s’ha publicat en cap revista científica, és fins ara l’estudi més complet i de llarg abast sobre la memòria immune al coronavirus. A més, apunta que la durada d’aquestes cèl·lules podria durar fins i tot anys, perquè els supervivents d’un coronavirus anterior, el SARS, encara tenen prou cèl·lules immunes 17 anys després de recuperar-se. La comprensió de la memòria immunològica del SARS-CoV-2 és fonamental per millorar les proves diagnòstiques i els vaccins, i per avaluar el curs de la pandèmia. Els investigadors van analitzar diversos compartiments de la memòria immune en 185 casos de COVID-19, incloent 41 casos 6 mesos després de la infecció i el pic d’anticossos IgG i de les cèl·lules B va ser relativament estable. L’estudi va analitzar 185 persones amb COVID-19, 43% homes i 57% dones, que representaven un rang de casos asimptomàtics, lleus, moderats i greus de la malaltia, i es van atendre en diversos centres sanitaris arreu dels Estats Units. La majoria tenia un cas lleu, que no requeria hospitalització.

Testos massius a Terrassa per frenar l'increment de contagis
Testos massius a Terrassa per frenar l’increment de contagis | Marta

Els humans produeixen anticossos específics, cèl·lules T CD4+ i cèl·lules T CD8+ en resposta a la infecció. En estudis d’alguns pacients aguts i convalescents s’ha observat que la resposta de les cèl·lules T s’associa amb una millora de la malaltia, la qual cosa fa pensar que la resposta de les cèl·lules T CD4+ i CD8+ específiques del SARS-CoV-2 són importants per controlar i la resoldre la infecció primària. Aquesta immunitat s’ha associat amb la falta de control de la infecció primària per SARS-CoV-2 i un alt risc de COVID-19 mortal. Els anticossos neutralitzants generalment no s’han correlacionat amb una millora de la malaltia, la qual cosa també es va observar en la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS), que causa la infecció del coronavirus humà MERS-CoV.

Coronavirus
Coronavirus | NIAID

Tot i que la immunitat contra els virus només es pot aconseguir amb anticossos neutralitzants d’alt nivell, la protecció contra la malaltia es pot assolir mitjançant altres escenaris de memòria immunològica adaptativa. Els investigadors destaquen que els possibles mecanismes de protecció immunològica poden variar en funció de la cinètica de les respostes de la memòria immunològica i la infecció. Per exemple, l’hepatitis clínica després de la infecció pel virus de l’hepatitis B (VHB) es preveu mitjançant la memòria immunològica que activa el vaccí, fins i tot quan no hi ha anticossos circulants, a causa del curs relativament lent de la malaltia del VHB.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa