MonPlaneta
Identifiquen un mecanisme molecular que causa un tipus d’arrítmia cardíaca greu
Investigadora treballant al laboratori
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

!--akiadsense-->

Un equip internacional ha identificat un dels mecanismes moleculars responsables de les alteracions que poden causar un tipus d’arrítmia cardíaca greu. El descobriment, publicat a la revista ‘Circulation Research’ (AHA Jounals), obre la porta a nous tractaments farmacològics. Mitjançant experiments en ratolins i models computacionals, s’ha analitzat la interacció entre dues proteïnes -el receptor de rianodina (RYR), que regula l’alliberament de calci en la cèl·lula, i la calmodulina (CaM)-. S’ha provat que la interacció entre les dues té un efecte en la dinàmica cardíaca i en la propensió a desenvolupar alternans, alteracions del ritme del cor que faciliten la inducció de la fibril·lació ventricular, un tipus d’arrítmia que pot ser letal.

L’investigador Raúl Benítez, de la UPC, explica que el resultat de l’anàlisi d’aquests experiments és clar. “Una disminució de l’expressió de la CaM es correlacionava amb una disminució en la propensió a desenvolupar alternans”, afirma.

Fins ara, models matemàtics havien predit que els alternans podien aparèixer a causa d’alteracions en la proteïna que regula l’alliberament de calci en la cèl·lula, el receptor de rianodina, però era objecte de debat quin mecanisme provocava aquestes alteracions.

L’equip investigador ha estat liderat pel professor SR Wayne Chen de la Universitat de Calgary (Canadà) i està format pel grup de ritme cardíac i contracció de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona i de l’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i els grups de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos i d’Anàlisi i Control del Ritme Cardíac de la UPC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa