Un equip de científics de l’Institut de Descobertes Mèdiques Sanford Burnham a San Diego (Califòrnia, Estats Units) ha identificat un grup de gens humans que lluiten contra la infecció per SARS-CoV-2. Conèixer quins són els gens concrets que ajuden a controlar la Covid-19 pot ser una gran ajuda per als investigadors que volen entendre quins són els factors que influeixen en la severitat de la malaltia i, a partir d’aquí, dissenyar itineraris terapèutics. Publicat a la revista ‘Molecular Cell’, el descobriment és el resultat d’un treball que volia conèixer millor la resposta cel·lular al coronavirus, incloent què genera una resposta més forta o més feble a la infecció. Així, s’ha aconseguit més informació sobre com actua el patogen a les cèl·lules humanes, però encara no s’ha localitzat una debilitat a explotar per desenvolupar antivirals perfectes.
Al principi de la pandèmia, els científics ja van observar que una resposta feble dels interferons –proteïnes que responen a la infecció unint-se a les cèl·lules sanes per protegir-les– a la infecció pel coronavirus estava relacionada amb els casos més greus de Covid-19. Així doncs, en aquest estudi els investigadors van buscar quins gens eren activats pels interferons (coneguts com a ISG per les seves sigles en anglès) i quins limitaven la propagació del SARS-CoV-2 pel cos. Basant-se en el coneixement adquirit amb el SARS-CoV-1, causant de l’epidèmia de Síndrome Respiratòria Aguda Greu de fa més de quinze anys, es van dissenyar experiments per identificar els gens. Se’n van trobar 65, incloent alguns que inhibeixen la capacitat del virus d’entrar a les cèl·lules, altres que eliminaven la producció d’ARN i uns altres que impedien que el virus es muntés. També van observar que alguns d’aquests gens podien controlar virus sense cap relació, com el de la grip, el causant de la febre del Nil Occidental o, fins i tot, el VIH.

Afinant la cerca, van trobar vuit gens que impedien la replicació tant en el SARS-CoV-1 com en el SARS-CoV-2, apuntant una vulnerabilitat que pot ser explotada per combatre el virus. Tot i aquest descobriment, prou important, cal estudiar més la biologia del virus i si és cert que la variabilitat genètica en aquests ISGs té relació directa amb la severitat de les infeccions pel coronavirus. Així, el pas següent serà investigar les noves variants del virus, ja que tot i l’èxit de les vacunes no es pot deixar d’investigar fins que la pandèmia estigui completament controlada i, a més, per estar més preparats quan vingui la següent.