MonPlaneta
Guia essencial per a la pandèmia de coronavirus
Coronavirus
Coronavirus | Flickr

!--akiadsense-->

La pandèmia global del COVID-19 s’està propagant cada cop més per tot el món i a diversos països, inclòs el nostre hi ha confinaments de poblacions senceres i s’han tancat institucions d’ensenyament, museus, centres cívics i altres equipaments que podrien facilitar el contagi entre persones. Així doncs, saber reconèixer els símptomes de la malaltia i com actuar tant si es tenen com si no és crucial per protegir no només la nostra salut sinó la de les persones que ens envolten, especialment la dels més susceptibles a patir-ne els efectes més greus.

Símptomes del COVID-19 i com reaccionar

Tal com s’ha dit des del principi de l’alerta pel nou coronavirus, els símptomes de la infecció, en cas de tenir-ne, són força semblants als d’una grip comuna però amb algunes diferències: una combinació de tos, dificultats respiratòries, dolor muscular i febre és un indici significatiu de possible contagi. En cas de detectar-los, el primer pas és quedar-se a casa i contactar amb les autoritats sanitàries a distància a través dels telèfons 112 o 061, per rebre assistència i saber si cal sotmetre’s o no a la prova de detecció de la malaltia.

Anar presencialment al metge, especialment a les urgències dels hospitals, està desaconsellat perquè podria facilitar o bé el contagi a altres persones o el propi, en cas de no tenir el virus. En general, es recomana evitar el contacte amb altres persones en la mesura del que sigui possible i, si és imprescindible sortir al carrer, fer servir una mascareta. Tot i que el seu ús s’ha escampat en persones sanes, dur-ne una no impedeix el contagi però, en cas de presentar símptomes, pot impedir contagiar a altres.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Assumpta Ricard, donen detalls del primer cas de coronavirus a Catalunya,
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Assumpta Ricard, donen detalls del primer cas de coronavirus a Catalunya | ACN

!--akiadsense-->

Mesures de prevenció per a persones sanes

Per limitar tant com es pugui la possibilitat de ser infectat pel COVID-19, les recomanacions més importants són, a més de seguir els consells de les autoritats pel que fa a les mesures concretes que prenguin, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó durant un temps mínim de vint segons o fer servir un desinfectant de base alcohòlica, especialment si s’ha entrat en contacte amb secrecions respiratòries. En cas de tos o esternuts, a més, que podrien ser símptomes de la malaltia, el més indicat és tapar-se la boca i el nas, ja sigui amb mocadors d’un sol ús, amb la màniga de la camisa o amb la part interior del colze. També és molt recomanable no tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans.

Tos
| Cedida

!--akiadsense-->

D’altra banda, i tenint en compte que anar a centres mèdics és desaconsellable pel risc d’infecció, també es recomana ajornar les proves rutinàries que es puguin deixar per a més tard i, en cas de necessitat d’anar a centres hospitalaris o sociosanitaris, limitar en la mesura del possible el número d’acompanyants.

I si s’ha viatjat a una zona de risc?

Encara que no es presentin símptomes, haver estat en una zona on el risc de contagi era especialment gran és un factor que cal tenir molt en compte. El període màxim d’incubació del nou coronavirus és d’aproximadament dues setmanes, durant les quals s’haurien de prendre tantes de les precaucions anteriors com sigui possible i parar molta atenció a l’aparició dels símptomes de la malaltia i, en cas que apareguin, seguir les recomanacions en aquests casos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa