Aquest dilluns, disset de maig, és el Dia Mundial del Reciclatge, una data designada per l’Organització de les Nacions Unides per conscienciar sobre com d’important és reciclar i tractar com cal els residus si volem protegir el medi ambient. El reciclatge, a més, no és una peça clau de l’economia circular i ajuda a estalviar l’emissió de més de 700 milions de tones de diòxid de carboni cada any. L’economia circular contempla tot el cicle de vida dels productes, considerant que sempre hi ha recursos que es poden reaprofitar: reutilització, intercanvi, mercats de segona mà, aprofitament d’excedents… són algunes de les solucions que proposa, en un model sostenible que respon a una necessitat social, ambiental i econòmica. Quan els residus es gestionen de manera adequada, es poden convertir en recursos que contribueixen a l’estalvi en matèries primeres i garanteixen la sostenibilitat econòmica.

La cura del planeta ha estat un dels debats que s’ha reobert amb més força per la pandèmia de Covid-19. Així, segons una enquesta de Wallapop, el 87% de la població de l’Estat considera que apostar per la sostenibilitat és una prioritat, i el mateix informe explica que, durant el confinament, les vendes de productes de segona mà van augmentar un 60% com a conseqüència d’una sensibilitat ambiental creixent. La indústria de la moda, per exemple, és de les que més ha accelerat la inversió en sostenibilitat: dos terços de les empreses del sector troben una nova vida per als seus residus, i els directius remarquen l’impacte positiu de la pandèmia sobre la demanda de pràctiques responsables.

La Cooperatvia Falset Marçà ha estat un dels celelrs implicats en aquest projecte de reutilizació d'ampolles  | Rewine
La Cooperatvia Falset Marçà, implicat en un projecte de reutilizació d’ampolles | Rewine

Com ser una empresa més sostenible

Algunes de les grans empreses de l’Estat ja tenen el certificat de residu zero, que avala la seva gestió correcta dels excedents. El sector alimentari és el que té més empreses amb aquesta certificació tot i que, mundialment, cada segon es llencen més de 41.000 quilos de menjar que representen, per sí sols, el 8% dels gasos d’efecte hivernacle d’origen humà. Com es pot avançar cap al residu zero en empreses, per? Des de Phenix, l’aplicació mòbil contra el malbaratament alimentari, ofereixen 5 maneres senzilles d’augmentar la sostenibilitat d’un negoci:

1– Substituir ampolles, bosses, coberts i canyetes de plàstic per alternatives reutilitzables, com recull la normativa europea. A l’estat espanyol encara es consumeixen 13 milions de canyetes cada dia, que es fan servir durant pocs minuts i triguen fins a 500 anys a descompondre’s, causant danys greus als ecosistemes marins. Si encara tens plàstics d’usar i llençar a l’oficina, no t’oblidis de reciclar-los després del seu ús. Invertir en peces que puguis fer servir contínuament és contribuir a la sostenibilitat del planeta: una bona manera d’involucrar tothom és regalar tasses personalitzades a cada treballador.

2– Digitalitzar els documents per estalviar paper i reutilitzar. Si reciclem, reduim la producció de diòxid de carboni de la fabricació de paper nou i les emissions derivades cauen un 75%. Algunes maneres de fer-ho són utilitzar paper reciclat per a les impressions necessàries, imprimir a doble cara i, abans de fer-ho, comprovar que el document no contingui errades. Si es promociona la formació ambiental entre els treballadors se sentiran integrats en la responsabilitat sostenible de l’empresa.

3– Gestió de residus. Tenir un bon sistema de reciclatge per a les escombraries generades a l’oficina és una altra manera de ser més sostenibles. Separar el plàstic de la matèria orgànica o el cartró i el vidre és essencial per augmentar l’eficàcia en la reutilització de residus. Altres deixalles per gestionar són les bateries i les piles, que contenen materials nocius per al medi ambient com ara mercuri o plom i que, quan s’esgoten, cal llençar a contenidors especials.

4– Mantenir una bona climatització. A l’oficina és important tenir finestres climatitzades i regular de manera correcta la temperatura de l’espai. Les finestes climatitzades, a més, ajuden a aprofitar al màxim la llum natural. Tot plegat no només ajuda al medi ambient sinó que, a més, suposa un estalvi en la factura de l’electricitat. Una altra manera de fer totes dues coses alhora és fer servir bombetes LED, que consumeixen un 80% menys d’energia que les tradicionals.

5– Evitar el malbaratament alimentari a l’oficina. La tecnologia s’ha convertit en una gran aliada en la lluita per la sostenibilitat i hi ha diverses aplicacions, com ara Phenix, que poden ajudar moltíssim, salvant l’excedent dels comerços del barri, reduint el malbaratament i permetent als ciutadans estalbiar en les seves compres. En aquest cas, l’aplicació connecta comerços i usuaris per salvar menjar que s’hauria llençat. Fa una setmana, precisament, van celebrar el milió de cistells salvats –9.000 tones de CO2– i si cada usuari salva dos cistells setmanals –a 4€ cadascun– evita 936kg d’emissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa