MonPlaneta
Un grup de recerca analitzarà la presència del coronavirus a les aigües residuals
Entorn naturalitzat de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Palau-saverdera
Entorn naturalitzat de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Palau-saverdera | Cedida

Un grup de recerca format per l’ACA, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua i organismes estatals i europeus analitzarà la presència i el comportament de la covid-19 a les aigües residuals. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha presidit la comissió de platges per analitzar l’inici de la campanya amb els ajuntaments i els ens locals que disposen de zones de bany. “Hem de fer que aquest estiu sigui el més productiu possible per al sector turístic i treballem per mantenir l’alta salubritat de les zones de bany”, ha destacat Calvet durant la reunió virtual a la qual han assistit representants de diversos ajuntaments costaners i municipis que disposen de zones de bany interiors.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha recordat les mesures d’impuls de l’activitat econòmica al litoral aprovades pel Departament de TES i ha explicat que s’ha enllestit un pla de desconfinament de les platges, amb recomanacions per a usuaris i ajuntaments, que properament aprovarà el PROCICAT. El Pla de vigilància de la qualitat de les aigües de bany a Catalunya per a la temporada 2020 estarà molt marcat per la incidència de la covid-19 i tindrà tres línies estratègiques: un protocol preventiu per a la gestió de les aigües de bany i platges, mesures per a la seguretat dels banyistes i eficiència en el control de qualitat. Concretament, aquest any es vetllarà per la qualitat de 234 platges, amb 253 punts de control, i 13 zones de bany interiors, amb 9 mostrejos programats (5 a les zones de bany interiors) que es faran entre el 15 de juny i el 15 de setembre, amb una freqüència mínima quinzenal, tal com estableix la directiva europea d’aigües de bany, i el 19 juny, es publicaran els primers resultats.

Segons el departament de Territori i Sostenibilitat, els indicadors de contaminació fecal que la directiva europea estableix pel control de les aigües de bany (Escherichia coli i enterococs intestinals) són suficients per poder detectar possible afecció per aigua fecal al medi i afrontar amb garanties la vigilància de la qualitat de l’aigua. Per tant, quan es detectin aquests indicadors o se’n tingui sospita de què hi pugui haver aigües residuals urbanes a les zones de bany, caldrà actuar amb diligència i preventivament, tal com l’ACA ja ha fet en temporades de bany anteriors seguint el RD 1341/2007, i la Directiva 2006/7/CE de gestió de la qualitat de les aigües de bany, però extremant les mesures de control i prevenció per a la temporada 2020. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que el risc de transmissió a causa de la covid-19 a través del bany recreatiu es relaciona més amb una manca de respecte de les mesures de comportament i distanciament social entre persones que no pas degut a la possible presència del virus a l’aigua.

Damià Calvet ha estat vinculat al Departament de Territori, amb interrupcions, des de 1997, sent testimoni de la seva evolució
Damià Calvet ha estat vinculat al Departament de Territori, amb interrupcions, des de 1997, sent testimoni de la seva evolució | Departament de Territori i Sostenibilitat

En la reunió d’aquest divendres l’Agència Catalana de l’Aigua, en coordinació amb Costes i Protecció Civil, ha explicat un protocol de recomanacions sobre com gestionar les zones de bany en l’actual situació de pandèmia. Entre altres coses, restringirà el bany a les platges qualificades amb categoria insuficient en la temporada anterior: la del Fòrum a Sant Adrià de Besòs i la del rec del Molí a l’Escala, i en les que s’estan efectuant mesures per a la millora de la qualitat de les aigües. Pel que fa a les zones de bany interior, també es proposa restringir el bany a la platja d’Ogern, a Bassella, perquè no es pot garantir un cabal d’aigua suficient per mantenir unes bones condicions de salubritat a la zona de bany. A més es planteja restringir el bany a les desembocadures d’aigües dolces a mar (rius, canals, riuets o recs), concretament a 30 platges de 20 municipis on hi desemboquen cursos fluvials naturals de forma contínua, susceptibles d’aportar alguna traça de contaminació fecal, i que són objecte de seguiment per part de l’ACA, i en especial durant la temporada de bany de 2020. També es vol restringir el bany a les platges durant episodis de pluges o en situacions d’incidències puntuals, entre 24 i 72 hores. I es farà un seguiment diari de les infraestructures de sanejament del litoral i vetllar pel seu correcte funcionament; en casos puntuals d’incidències, aplicar les mesures correctores necessàries i fer controls addicionals a les aigües de bany si es detecten episodis de contaminació fecal fins a comprovar la restitució de la qualitat.

El bany en aigües interiors no declarades aigües de bany (trams de rius, gorgs i altres similars) no està específicament regulat en la normativa de l’estat d’alarma per l’emergència sanitària per la covid-19 ni tampoc es duu a terme cap control de la qualitat sanitària de les aigües de bany. Damià Calvet ha anunciat la creació del “grup de recerca d’aigües residuals i covid-19 amb institucions del món científic i universitari, nacional i europeu”. Per analitzar la presència en les aigües residuals del virus de la Covid-19, l’ACA i l’ICRA establiran una col·laboració per determinar la seva presència a l’aigua i comprovar si els processos de depuració actuals són efectius per eliminar-lo. “Ens pot servir com a sistema d’alerta precoç”, ha assegurat Calvet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa