MonPlaneta
Un grup de recerca analitzarà la presència del coronavirus a les aigües residuals
  • CA

Un grup de recerca format per l’ACA, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua i organismes estatals i europeus analitzarà la presència i el comportament de la covid-19 a les aigües residuals. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha presidit la comissió de platges per analitzar l’inici de la campanya amb els ajuntaments i els ens locals que disposen de zones de bany. “Hem de fer que aquest estiu sigui el més productiu possible per al sector turístic i treballem per mantenir l’alta salubritat de les zones de bany”, ha destacat Calvet durant la reunió virtual a la qual han assistit representants de diversos ajuntaments costaners i municipis que disposen de zones de bany interiors.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha recordat les mesures d’impuls de l’activitat econòmica al litoral aprovades pel Departament de TES i ha explicat que s’ha enllestit un pla de desconfinament de les platges, amb recomanacions per a usuaris i ajuntaments, que properament aprovarà el PROCICAT. El Pla de vigilància de la qualitat de les aigües de bany a Catalunya per a la temporada 2020 estarà molt marcat per la incidència de la covid-19 i tindrà tres línies estratègiques: un protocol preventiu per a la gestió de les aigües de bany i platges, mesures per a la seguretat dels banyistes i eficiència en el control de qualitat. Concretament, aquest any es vetllarà per la qualitat de 234 platges, amb 253 punts de control, i 13 zones de bany interiors, amb 9 mostrejos programats (5 a les zones de bany interiors) que es faran entre el 15 de juny i el 15 de setembre, amb una freqüència mínima quinzenal, tal com estableix la directiva europea d’aigües de bany, i el 19 juny, es publicaran els primers resultats.

Segons el departament de Territori i Sostenibilitat, els indicadors de contaminació fecal que la directiva europea estableix pel control de les aigües de bany (Escherichia coli i enterococs intestinals) són suficients per poder detectar possible afecció per aigua fecal al medi i afrontar amb garanties la vigilància de la qualitat de l’aigua. Per tant, quan es detectin aquests indicadors o se’n tingui sospita de què hi pugui haver aigües residuals urbanes a les zones de bany, caldrà actuar amb diligència i preventivament, tal com l’ACA ja ha fet en temporades de bany anteriors seguint el RD 1341/2007, i la Directiva 2006/7/CE de gestió de la qualitat de les aigües de bany, però extremant les mesures de control i prevenció per a la temporada 2020. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que el risc de transmissió a causa de la covid-19 a través del bany recreatiu es relaciona més amb una manca de respecte de les mesures de comportament i distanciament social entre persones que no pas degut a la possible presència del virus a l’aigua.

En la reunió d’aquest divendres l’Agència Catalana de l’Aigua, en coordinació amb Costes i Protecció Civil, ha explicat un protocol de recomanacions sobre com gestionar les zones de bany en l’actual situació de pandèmia. Entre altres coses, restringirà el bany a les platges qualificades amb categoria insuficient en la temporada anterior: la del Fòrum a Sant Adrià de Besòs i la del rec del Molí a l’Escala, i en les que s’estan efectuant mesures per a la millora de la qualitat de les aigües. Pel que fa a les zones de bany interior, també es proposa restringir el bany a la platja d’Ogern, a Bassella, perquè no es pot garantir un cabal d’aigua suficient per mantenir unes bones condicions de salubritat a la zona de bany. A més es planteja restringir el bany a les desembocadures d’aigües dolces a mar (rius, canals, riuets o recs), concretament a 30 platges de 20 municipis on hi desemboquen cursos fluvials naturals de forma contínua, susceptibles d’aportar alguna traça de contaminació fecal, i que són objecte de seguiment per part de l’ACA, i en especial durant la temporada de bany de 2020. També es vol restringir el bany a les platges durant episodis de pluges o en situacions d’incidències puntuals, entre 24 i 72 hores. I es farà un seguiment diari de les infraestructures de sanejament del litoral i vetllar pel seu correcte funcionament; en casos puntuals d’incidències, aplicar les mesures correctores necessàries i fer controls addicionals a les aigües de bany si es detecten episodis de contaminació fecal fins a comprovar la restitució de la qualitat.

El bany en aigües interiors no declarades aigües de bany (trams de rius, gorgs i altres similars) no està específicament regulat en la normativa de l’estat d’alarma per l’emergència sanitària per la covid-19 ni tampoc es duu a terme cap control de la qualitat sanitària de les aigües de bany. Damià Calvet ha anunciat la creació del “grup de recerca d’aigües residuals i covid-19 amb institucions del món científic i universitari, nacional i europeu”. Per analitzar la presència en les aigües residuals del virus de la Covid-19, l’ACA i l’ICRA establiran una col·laboració per determinar la seva presència a l’aigua i comprovar si els processos de depuració actuals són efectius per eliminar-lo. “Ens pot servir com a sistema d’alerta precoç”, ha assegurat Calvet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa