MonPlaneta
Greenpeace protesta per la contaminació que generen les elèctriques i la seva relació amb els alts preus de l’energia
  • CA
Activistes de Greenpeace protestant davant la seu de Gas Natural a Barcelona | Greenpeace

A primera hora d’aquest dijous, activistes de Greenpeace han començat una protesta simultània a les seus de a Gas Natural Fenosa a Barcelona, d’ Endesa a Madrid, i d’ Iberdrola a Bilbao per denunciar el que anomenen “la política de bloqueig d’aquestes empreses a les energies renovables amb el vistiplau del Govern espanyol”, i les conseqüències d’aquest sistema energètic que causa contaminació, canvi climàtic i preus alts de l’energia.

A la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona, un grup d’activistes han protestat davant de la porta de la companyia amb globus negres i el missatge: “Gas Natural Fenosa contamina, tu pagues“. A la seu central de Endesa a Madrid, els activistes han dut a la porta principal centenars de globus tambe negres amb símbols de contaminació i diners, a més de pancartes amb el missatge “Endesa contamina, tu pagues“. I paral·lelament, a Bilbao un altre grup d’activistes ha dut també globus negres a la central de Iberdrola i s’han concentrat a la porta amb pancartes amb el missatge “Iberdrola contamina, tu pagues“. Entre les tres seus, sumaven més de mil globus, alguns d’ells d’un metre i mig de diàmetre.

Greenpeace denuncia també que el Govern espanyol dóna suport a la política de contaminació, canvi climàtic i encariment de la factura de la llum i del gas que practiquen aquestes companyies elèctriques, a les que a més a més se’ls hi concedeixen subvencions per mantenir el negoci de les seves centrals tèrmiques i nuclears, mentre que penalitza i dificulta que la ciutadania pugui produir la seva pròpia energia neta amb mesures com l’impost al sol. Aquestes ajudes van permetre que al 2016 Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa obtinguessin beneficis de 5.463 milions d’euros, mentre que entre les tres, només al 2015, van emetre prop de 49 milions de tones de CO2 equivalent, el que les situa entre les deu empreses que més contribueixen al canvi climàtic del país.

Hem volgut tornar simbòlicament la contaminació ambiental i els gasos d’efecte hivernacle que generen a les tres principals i temudes empreses elèctriques del país, però podríem haver posat el focus sobre el Govern espanyol que dóna suport i tolera aquesta situació“, ha declarat Tatiana Nuño, responsable de la campanya de Canvi Climàtic de Greenpeace.

L’organització ecologista exigeix especialment a Endesa que assumeixi el seu compromís per fer front al canvi climàtic i que es comprometi a presentar durant aquest any un calendari de tancament de les seves sis centrals tèrmiques de carbó (una d’elles compartida amb Gas Natural) per abans del 2025 . Tanmateix, exigeix a les tres companyies que deixin d’apostar per l’energia nuclear, donat que els seus riscos i la seva gestió dels residus radioactius els paga tota la ciutadania, i no pressionin al Govern espanyol per ampliar la vida dels seus vells reactors nuclears.

“Les noves subvencions que podrien rebre les elèctriques es disfressarien sota els anomenats pagaments per capacitat, però un nou paquet normatiu proposat per la Comissió Europea impediria que les centrals tèrmiques de carbó poguessin rebre aquests fons a partir de 2026, però exigim que s’impedeixen des d’ara”, ha afegit Nuño.

“El major repte del nostre temps és la lluita contra el canvi climàtic, i tant el Govern espanyol com les grans elèctriques han de planificar per assegurar que al 2030 el sistema elèctric està quasi totalment basat en energies renovables. Ni les elèctriques ni les normatives han de ser contràries als drets de la ciutadania per poder participar i generar la seva pròpia energia renovable”, ha declarat Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa