MonPlaneta
Greenpeace filtra documents secrets de les negociacions de la UE amb Mercosur
El Cerrado a Brasil

Greenpeace dels Països Baixos ha publicat part de les converses secretes que han mantingut entre la UE i els països del Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) per signar un acord comercial.

Els documents filtrats, 171 pàgines, són textos que fins al moment no havien fet públics pels representants de la UE. Una filtració que arriba just abans que comenci aquest divendres, la propera ronda de negociacions per intentar arribar a un acord.

Els documents posen de manifest, segons Greenpeace, el fracàs de la Comissió Europea i dels governs europeus per complir amb els seus compromisos de transparència. L’organització ecologista adverteix que l’acord comercial UE-Mercosur és una gran amenaça pel clima i la preservació dels hàbitats naturals d’Amèrica del Sud, incloses les regions sensibles de l’Amazona i el Cerrado a Brasil.

“El caràcter clandestí d’aquestes negociacions comercials fa malbé la democràcia i la confiança en els polítics. L’acord comercial en particulatr es veu eclipsat per les serioses acusacions de corrupció a Brasil, els assassinats d’activistes ambientals i líders indígenes i una gran amenaça pel medi ambient” ha dit Miguel Angel Soto, portaveu de Greenpeace Espanya.

“Els països del Mercosur esperen augmentar massivament les exportacions de carn a Europa, el que suposaria una gran expansió de la ramaderia cap a zones encara intactes dels boscos amazònics que serien destruits, del Cerrado brasiler, o el Chaco a Argentina. Fins que aquestes qüestions no siguin abordades correctament en el contingut de l’acord, les negociacions sobre aquest tractat no haurien de continuar” ha afegit Soto.

Actualment, els països del Mercosur exporten a la UE al voltant de 200.000 tones de carn de vacú i les negociacions de la UE han ofert als països del Mercosur un augment de la quota d’importacions de fins a 70.000 tones, encara que s’espera que aquesta oferta augmenti fins a les 100.000 tones.

La soja: el motor de la desforestació segons Greenpeace

El principal producte que exporten els països del Mercosur a la UE és la soja, que representa el 22% del valor de les exportacions. Aquesta soja s’utilitza a la UE per alimentar la ramaderia i és present en el 67% dels pinsos d’engreix de la producció intensiva de carn. Dos terços d’aquesta quantitat ve del Brasil. Els investigadors sospiten que les importacions de soja dels països del Mercosur augmentaran com a resultat d’aquestes negociacions.

Els impactes de la producció de soja i la ramaderia a la selva amazónica i altres ecosistemes vinculats han estat extensament documentats. la regió amazònica brasilera va perdre 37.000 km2 de cobertura d’arbres l’any 2016, una àrea aproximadament de les dimensions de Suïssa, quasi tres vegades més l’any 2015.

Entre 2013 i 2015, prop de 19.000 km2 de bosc es van destruir a la regió de la sabana tropical del Cerrado a Brasil. El pla de desenvolupament ramader intensiu d’Argentina per al nord del país preveu un augment en la producció del voltant de 10 milions de vaques, principalment per l’exportació a Europa i a la Xina. Aquesta expansió amenaça 10 milions de Ha de bosc protegit a la regió del gran Chaco.

Brasil es troba immersa en una greu crisi polítics i el seu govern ha desmantellat, segons Greenpeace, les salvaguardes ambientals i de drets humans i ha exposat les àrees prèviament protegides de la selva tropical a la desforestació produïda per l’expansió agrícola.

L’ONG adverteix que l’entrada de grans quantitats de carn de vacú com a conseqüència de l’efecte acumulatiu dels tractats firmats amb altres països i regions, poden generar un impacte negatiu en els ecosistemes europeus.

Els documents filtrats i publicats per Greenpeace Països Baixos sobre les negociacions entre la UE i els països de Mercosur tenen data del mes de juliol de 2017, excepte un que és de 2016. Si aquest acord conclou amb un acord comercial abarcarà un volum comercial similar al comerç de la UE amb Japó.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pena a desembre 08, 2017 | 10:24
    Pena desembre 08, 2017 | 10:24
    Així, sense que ningú s'enteri, l'elit del món porta el seu pla particular per crear el nou ordre mundial on tota la humanitat amb algunes excepcions, seràn encara més esclaus del que ja som.... I la gent adormida, fent l'idiota i enganxats a tota mena de coses que fan no pensar i ser como robots per tota aquesta gentussa!!!!! Fàstic de món i de governants. Així passi alguna cosa que faci que aquesta gent de l'elit marxi d'aquest món amb la cua entre cames. No podem permetre el que està passant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa