MonPlaneta
Govern i institucions busquen la fórmula per millorar la lluita contra la mosca negra
  • CA
Larves de mosca negra | Toby Hudson (CC)

El Govern, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, els ajuntaments de la zona i la plataforma cívica contra la mosca negra busquen la manera de millorar i incrementar els tractaments contra la plaga. “La corresponsabilitat municipal” serà una dels punts importants que negociarà als propers consells d’alcaldes perquè els ajuntaments hi aportin recursos del pressupost municipal. Els tècnics del Consorci han proposat augmentar el nombre anual de tractaments, de 5 a un mínim de 7, garantint que es puguin començar a aplicar des del mes de gener. Un conveni plurianual evitaria continuar depenent dels entrebancs administratius, que han retardat les últimes campanyes fins ben entrada la primavera.

Fa dos anys que per entrebancs administratius, retards en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, i altres traves, els tractaments contra la mosca negra al riu Ebre han començat a fer-se ben entrada la primavera. Això ha provocat estius d’autèntic calvari per als veïns de les poblacions de la riba, sobretot entre finals del mes de juny i juliol, quan la plaga arriba al seu punt àlgid. La situació s’ha denunciat com un problema de salut púbica i ha empès els afectats a crear una plataforma que des de fa uns mesos denuncia els inconvenients de treballar i conviure amb aquest insecte. L’alarma social ha empès el Govern i el Consorci a buscar una nova fórmula que reforci la lluita.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, i el president del COPATE, Joan Alginet, participaran als consells d’alcaldes per proposar un cofinançament per part dels ajuntaments afectats. Es tracta d’aplicar el model deltaic, fa dues dècades que els consistoris destinen una part del pressupost a finançar els tractaments contra el mosquit. D’altra banda, es treballarà per trobar aportacions de les diputacions de Tarragona i Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa