Des de la Diputació de Girona, es desenvolupen diverses línies d’ajuts per a la instal·lació de xarxes de calor o calderes que s’alimentin de biomassa forestal, així com s’ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis per crear noves instal·lacions. Igualment, amb el ferm compromís de garantir que l’estella consumida per aquestes instal·lacions procedeixi de la gestió forestal sostenible, s’ofereix assistència tècnica als municipis per crear cadenes de consum local, i es potencien actuacions de prevenció d’incendis i d’adaptació al canvi climàtic.

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona treballa activament en la promoció de l’ús de biomassa forestal a les comarques gironines. La biomassa és una energia neta, renovable, amb balanç zero d’emissions a l’atmosfera i que evita la dependència energètica d’altres països.

La biomassa forestal, en concret, és molt més que una energia renovable, ja que té un impacte directe i positiu sobre el nostre territori: actua com a dinamitzador del sector forestal, genera llocs de treball i potencia cadenes de consum local.

A més, ajuda a donar viabilitat econòmica a actuacions de prevenció d’incendis o d’adaptació al canvi climàtic. Amb una superfície forestal arbrada de 317.771 hectàrees, que representen el 60 % del nostre territori, la biomassa és una energia renovable que dona resposta a la reducció d’emissions a l’atmosfera i, alhora, permet millorar la gestió forestal sostenible dels boscos gironins.

La Diputació de Girona fomenta les instal·lacions de biomassa en edificis de propietat o gestió municipal

Des que el 2014 la Diputació de Girona va engegar el Pla de Calderes de Biomassa Forestal, ja són quaranta-cinc les calderes beneficiàries de l’ajut de la Diputació a la demarcació, de les quals trenta-vuit ja són una realitat.

El Pla ha fet possible que 43 municipis d’arreu de les vuit comarques gironines disposin d’un o més sistemes de subministrament d’energia sostenible, els quals s’instal·len en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2.586.953,55 euros, que han representat un impacte directe sobre el territori de 7.269.668,28 euros. En aquests quatre anys, la posada en marxa d’aquestes calderes suposa una mobilització de prop de 17.500 m3d’estella forestal, la creació de divuit llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.738 hectàrees de boscos de Girona.

A curt termini, la Diputació també treballa en el projecte «Bebiomassgi», beneficiari de la convocatòria del fons FEDER de la Generalitat de Catalunya, el qual preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local i sostenible a cinquanta-tres edificis municipals de vint-i-dues localitats. Amb el desenvolupament d’aquest projecte, la producció de biomassa directa i indirecta promoguda a través de «Bebiomassgi» comportaria la disminució del risc d’incendis forestals a les comarques de Girona i la creació de llocs de treball que dinamitzaria 356.652 euros l’any a les comarques de Girona. El pressupost d’inversió d’aquestes instal·lacions serà de 4,46 milions d’euros, dels quals la Diputació de Girona aportarà ajuts per import de més de 922.000 euros.

El projecte «Beenergi» ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis per dur a terme instal·lacions de biomassa en els seus edificis. Amb l’objectiu de mobilitzar fins a 9 milions d’euros en eficiència energètica en edificis (inclou calderes i xarxes de calor), i 6 milions d’euros en enllumenat públic, en el dia d’avui ofereix assistència a setanta-vuit municipis de les comarques de Girona, que consisteix en la realització d’estudis de viabilitat i la redacció de projectes i plecs de licitació.

El servei de Medi ambient de la Diputació de Girona ofereix també assistència tècnica als municipis per planificar i potenciar actuacions forestals de prevenció d’incendis i d’adaptació al canvi climàtic que permetin crear cadenes locals de producció i consum de biomassa, garantint així que tota l’estella emprada en les instal•lacions subvencionades procedeixi de la gestió forestal sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa