MonPlaneta
La Generalitat inspeccionarà més de 700 establiments d’incidència ambiental potencialment elevada
Fàbrica | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha aprovat el programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per a l’any 2019. En virtut d’aquest programa, la Generalitat inspeccionarà 736 establiments d’entre els considerats potencialment d’alta incidència ambiental, classificats en quatre grups d’activitats: industrials/energètiques -com cicles combinats per a la producció d’energia elèctrica, refineries de petroli, fabricació de ciment, vidrieres, indústria química de base, foneries, indústria tèxtil, o indústria agroalimentària-, activitats de gestió de residus, dipòsits controlats de residus i grans explotacions ramaderes per a la cria de gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores.

Les inspeccions permetran comprovar el grau de compliment de les prescripcions i les determinacions fixades en les autoritzacions ambientals dels establiments seleccionats. Els criteris per seleccionar aquests establiments es fonamenten en una avaluació del seu risc, prenent en consideració els nivells i tipus d’emissions, la sensibilitat del medi local, el risc d’accident, l’historial de compliment de l’autorització, i la participació en el sistema de gestió ambiental EMAS. Aquest any el programa reduirà novament la categoria del risc avaluada per a aquells establiments registrats en el sistema EMAS que en les darreres inspeccions hagin acreditat un compliment satisfactori o adequat de l’autorització ambiental. Aquesta reducció de la categoria de risc, criteri introduït l’any passat, comporta una reducció de la periodicitat d’inspecció. D’altra banda, es realitzaran inspeccions no programades per verificar el cessament d’activitats, investigar denúncies, accidents i incidents o per comprovar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions “programades” anteriors.

El programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per a l’any 2019 forma part del pla d’inspecció 2017-2019, que cobreix el seguiment i vigilància ambiental de 1.511 establiments, tots els autoritzats a Catalunya considerats de potencial major incidència ambiental. Entre els anys 2014 i 2018 s’han executat més de 3.000 inspeccions ambientals integrades. Els informes de les inspeccions són públics, amb les úniques limitacions contingudes en la normativa que regula el dret de l’accés del públic a la informació ambiental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa