MonPlaneta
La Generalitat exposa el seu model de gestió pesquera a la cimera de l’ONU per l’Alimentació i l’Agricultura
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, en un moment de la seva intervenció
El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, en un moment de la seva intervenció | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha exposat aquest dimecres a la Valletta, Malta, en el marc de la Conferència d’Alt Nivell sobre la Pesca de Petita Escala a la Mediterrània i la Mar Negra, organitzada per l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura, el model català de gestió pesquera participativa. Fins a Malta, també és desplaçarà la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, en representació del Govern, on participarà a la cerimònia de lliurament de premis a les millors pràctiques per a la pesca a petita escala, en presència de ministres de pesca del conjunt de països de la regió i mantindrà reunions amb representants de diferents organitzacions del sector pesquer.

La gestió de la pesca a Catalunya es basa en un model innovador de cogestió participativa des de baix. El Decret sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya preveu l’establiment de comitès de cogestió locals, integrats per representants del sector pesquer, de l’administració, de les institucions científiques i de les organitzacions del tercer sector ambiental, tots ells amb el mateix pes en el procés de presa de decisions. La norma catalana és la primera en el context europeu i internacional que estableix un marc normatiu formal que regula la cogestió pesquera i que fa d’aquest principi el fonament d’una política sectorial de país. Els comitès de cogestió han de consensuar plans de gestió pesquers, els quals són posteriorment aplicats sota un esquema de gestió adaptativa, tot adaptant les regles a l’evolució de les condicions de la pesquera sobre el terreny. Es tracta d’un sistema àgil i proper, altament territorialitzat i descentralitzat; la implicació dels mateixos pescadors i els altres actors locals en l’elaboració de les normes en garanteix un alt nivell de compliment posterior. El govern també ha adoptat recentment un programa de mostreig en suport de la gestió pesquera que garanteix l’adequat seguiment científic dels diversos plans cogestionats, els quals han d’assolir els alts estàndards europeus de sostenibilitat i, alhora, garantir la viabilitat socioeconòmica del sector.

Mentrestant, el full de ruta del Govern sobre la implantació del nou model avança a bona marxa. Tot just divendres passat es va establir a l’Escala el comitè de cogestió de la pesquera de la sípia a les badies de Pals i Roses i dijous s’anuncià la propera creació del de la pesquera del cranc blau de Terres de l’Ebre. Nous comitès seran establerts en breu en pesqueres de pop i peix blau, entre d’altres. La cogestió pesquera s’inscriu en el principi de cogovern republicà promogut des de la Generalitat per tal d’apoderar la ciutadania en l’exercici de les polítiques del país.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manipulaçao al canto a setembre 26, 2018 | 14:01
    Manipulaçao al canto setembre 26, 2018 | 14:01
    La secretaria general de Pesca de España, Alicia Villauriz, ha participado en la Conferencia. Sobre buenas prácticas cabe destacar las presentadas por la Federación balear de cofradías de pescadores sobre pesca-turismo, los casos de co-gestión en Cataluña y Baleares para determinas especies y la experiencia de monitorización y seguimiento de los buques de pequeña escala desarrollado por la Junta de Andalucía. Cataluña va de comunidad autónoma y poco más.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa