MonPlaneta
La Generalitat engega el programa de suport a mobilitat i automoció per reconvertir més de 200 empreses
La consellera d’Empresa, Àngels Chacón | ACN

!--akiadsense-->

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada de la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha presentat aquest dijous al matí el programa de suport a la indústria de la mobilitat i l’automoció per ajudar a reconvertir més de 200 empreses i consolidar el 74% dels llocs de treball. La consellera Chacón ha assegurat que “ens preocupa i ens ocupa especialment el sector de l’automoció perquè s’enfronta a la tempesta perfecta; no volem generar una alarma però sí una alerta, ja que estem parlant de més de 140.000 llocs de treball a Catalunya”. La titular del Departament ha explicat que “hem fet un treball exhaustiu d’anàlisi per determinar el grau d’impacte que tindrà el vehicle elèctric en el nostre ecosistema davant la necessitat de produir nous sistemes i components”.

La consellera ha explicat que per aquest any 2020 faran falta uns 20 milions d’euros per poder afrontar les actuacions previstes. “Hi ha sensibilitat i sabrem trobar la solució. És un tema prioritari pel país i des del Govern de la Generalitat volem que un sector que ha estat líder a Catalunya es pugui reconvertir per seguir sent un referent en la creació de riquesa i llocs de treball.” El sector de l’automoció té un pes molt important en l’economia catalana. En concret, genera a Catalunya 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, xifra que representa més del 10% del PIB del país. Les exportacions catalanes d’aquest sector representen el 23,2% del total de l’Estat espanyol.

Cotxe elèctric
Cotxe elèctric | Pixabay

!--akiadsense-->

Actualment, el sector de la mobilitat i l’automoció es troba en una situació de canvi i ha de fer front a grans desafiaments com per exemple el vehicle connectat amb el seu entorn; el vehicle autònom; l’electromobilitat i la reducció d’emissions. Tant a nivell europeu com local s’estan desenvolupant normatives que definiran el futur de l’electromobilitat. En aquest sentit i pel que fa a nivell europeu, s’estableixen normes de comportament en matèria d’emissions de CO2 dels turismes nous i dels vehicles comercials lleugers nous.

A Espanya i en línia amb els principals països europeus, el Ministeri de Transició Ecològica ha anunciat la intenció de prohibir la matriculació i venda de vehicles de combustió interna a partir de 2040 i circulació al 2050. A Catalunya, l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica afectarà un total de 4,1 milions de vehicles: 3,6 milions de turismes i furgonetes i 500.000 motos. En aquest context cal afegir que el Parlament va demanar la preparació d’un Pla Estratègic de suport al sector. La consellera d’Empresa i Coneixement compareixerà al Parlament durant el mes de març per presentar en detall el pla.

x
| CRISTOBAL CASTRO

!--akiadsense-->

La indústria de l’automoció a Europa es veurà transformada en els propers anys degut de la producció seriada del vehicle elèctric que substituirà al vehicle de combustió (fins a un 25% l’any 2025). La producció massiva del vehicle elèctric a Catalunya impactarà principalment en les 325 empreses que composen la cadena de valor principal que ocupen a 45.000 persones. Aquestes companyies es localitzen a les comarques de la primera i de la segona corona metropolitana i es concentren en els sistemes de carrosseria, xassís i exterior; interior; motor; eix, frens i control de conjunt: procés de producció. L’estudi elaborat pel Departament d’Empresa conclou que 24 empreses de la cadena de valor principal concentren un molt alt risc de desaparèixer perquè es dediquen als subsistemes que desapareixeran. Aquest conjunt d’empreses factura el 7,58% del total de la cadena de valor principal considerada a l’estudi i ocupa el 13,36% del total de l’ocupació.

Un total de 211 empreses hauran de ser molt intensives en innovació en els seus productes per tal de mantenir-se a la cadena de valor. Aquest conjunt d’empreses facturen el 80,5% del total i ocupen el 73,71% del total de l’ocupació. L’estudi també apunta que 90 empreses no estan impactades en cap dels seus productes. Aquestes representen el 11,92% de la facturació i el 12,93% dels llocs de treball.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa