Aquest dijous va tenir lloc a la seu de l’Estació Experimental de l’IRTA a Amposta una nova Taula Sectorial de l’Arròs, presidida per la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Elisenda Guillaumes, en què s’ha fet seguiment de les actuacions de lluita i erradicació contra el cargol poma dutes a terme a partir dels acords amb les entitats i els organismes del sector arrossaire. Els resultats obtinguts per l’aplicació d’accions contundents en els darrers tres anys demostren que s’ha aconseguit controlar els focus puntuals de cargol poma apareguts a l’hemidelta dret, que l’any 2018 van ser 34. Són accions que es continuen mantenint per evitar que en puguin aparèixer de nous. Pel que fa a l’hemidelta esquerre, es prenen mesures de lluita i contenció, entre les quals destaca l’important increment l’any 2018 de les actuacions de la neteja de la maquinària agrícola. Es van arribar a fer fins a 1.694 actuacions.
Les actuacions són a càrrec del projecte de lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al delta de l’Ebre, en el marc de l’operació sobre conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores al delta de l’Ebre inclosa en el Programa de desenvolupament rural de Catalunya. Aquest programa, de 5 anys de durada, ha comptat amb un pressupost de 5.000.000 €. El Departament d’Agricultura treballa conjuntament amb el sector arrossaire en el control de la plaga del cargol poma al delta de l’Ebre. Les accions a efectuar les decideix la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Delta de l’Ebre, coordinada pel DARP, on estan representats el Departament de Territori i Sostenibilitat, les comunitats de regants, les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives, l’Agrupació de Defensa Vegetal, les entitats ambientalistes i l’IRTA. Les diferents institucions involucrades en la lluita contra el cargol poma al riu Ebre estan actuant per intentar erradicar definitivament el focus que es va detectar el juny de 2017 en el riu Ebre en el terme municipal de Miravet.
Finalment, cal indicar que, a la zona arrossera de Pals, les contundents actuacions dutes a terme aquests darrers han aconseguit erradicar la plaga en aquella zona. Les actuacions realitzades també han estat concensuades per la Comissió de Seguiment del Cargol Poma a la Zona Arrossera de Girona.