MonPlaneta
Florida comença a alliberar mosquits modificats genèticament per reduir-ne la població
  • CA

L’estat nord-americà de Florida començarà a alliberar mosquits modificats genèticament aquesta setmana com a part d’un programa per controlar les poblacions d’Aedes aegypti, transmissor de diverses malalties greus. Així, durant les properes setmanes, més de 140.000 mosquits mascles –que no piquen, per tant– posats a punt per la companyia britànica Oxitec es deixaran anar a l’aire lliure, en el que suposa el principi de la fase final d’un projecte de què s’ha parlat durant anys i que ha tingut tant suports entusiastes com detractors apassionats.

En una nota de premsa, la directora executiva de Control de Mosquits dels Keys de Florida, Andrea Leal, va recordar que “estem veient el desenvolupament de resistència a alguns dels nostres mètodes de control actuals” i que, per tant, “necessitem noves eines per combatre aquest mosquit”. L’Aedes aegypti, tot i que en aquella zona només suposa aproximadament un 4% de la població de mosquits, és responsable de pràcticament totes les malalties transmeses als humans –entre les quals el dengue, el Zika i la febre groga– a més del cuc del cor en diversos animals, entre els quals els gats i els gossos.

Exemplar d'Aedes aegypti | Wikimedia Commons
Exemplar d’Aedes aegypti | Wikimedia Commons

El projecte, que ha estat aprovat per totes les administracions corresponents, no és el primer que fa servir noves aproximacions per al control de la població de mosquits. Entre 2017 i 2018, a Florida també es van alliberar mosquits mascles infectats amb un bacteri anomenat Wolbachia i que impedeix que es reprodueixin. L’amenaça de l’Aedes aegypti és cada cop més gran ja que, si ha causat casos de dengue des del 2012, des del 2016 que es coneix que també transmet el Zika, que si infecta dones embarassades produeix malformacions en els nadons. És per això que s’han posat tots els mitjans per mirar d’eliminar-los o, si més no, reduir-ne les poblacions el màxim possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa