MonPlaneta
Més de 100 voluntaris per a la recuperació de pastures
  • CA
Les accions de voluntariat estan impulsades per l’entitat catalana Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt

Els 108 voluntaris que enguany han col·laborat en la millora de les pastures de Llosaus i Ginestarre han enllestit aquesta setmana els treballs programats al Parc Natural de l’Alt Pirineu, de la mà amb l’Ajuntament d’Esterri de Cardós i els ramaders locals.

Aquestes accions de voluntariat estan impulsades per l’entitat catalana sense ànim de lucre Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt que busca la implicació de la ciutadania en la millora de la gestió forestal sostenible dels boscos, el manteniment de prats, camins i el suport a l’activitat ramadera, mitjançant estades d’una setmana de durada.

Els treballs que ara es completen han comptat amb una inversió de prop de 17.400 euros, i han consistit en la recuperació d’alguns antics espais oberts de pastura envaïts actualment per matollars i bosc. També s’han recuperat camins ramaders, abeuradors de fusta i s’han aclarit murriadors. Tots les accions estan incloses com accions de manteniment de mosaic d’hàbitats per afavorir la biodiversitat del projecte Interreg POCTEFA “GREEN”, per a la posada en marxa de la xarxa de Parcs Pirinencs.

Finalment, els 108 voluntaris que hi han treballat durant sis setmanes també han col·laborat en les accions de suport al pastor que custodia l’agrupament de ramats d’ovelles de la zona de Boldís, contractat a través del projecte LIFE Piroslife.

108 voluntaris més al Massís de l’Orri

Les tasques dels voluntaris desplaçats a l’àrea de Ginestarre se sumen als treballs que van enllestir 108 voluntaris més durant les sis primeres setmanes de la temporada, des del 3 de juliol, a la zona del Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Entre ells, la realització i divulgació d’actuacions de bioenginyeria per a la restauració del barranc de Portainé, que pateix importants fenòmens erosius, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”; la realització d’aclarides de millora en pi negre, contractades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i la recuperació d’un antic camí fins el Til·ler de Reguerals, declarat recentment com a arbre monumental, amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament de Rialp.

En total el projecte ha comptat amb la participació de 216 voluntaris, i una inversió de prop de 80.000 euros, la meitat a través de les mateixes quotes dels més de 400 socis del Projecte Boscos a Catalunya i dels patrocinadors.

30 anys acostant les persones als boscos

Catalunya és un país de boscos, amb un 60% de la superfície forestal, amb una gran riquesa i diversitat d’ecosistemes. Al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’hi troben alguns dels més valuosos per la seva raresa, biodiversitat i per ser l’espai vital d’espècies tan emblemàtiques com l’ós bru o el gall fer. Els boscos del Pirineu són també la gran massa arbrada més extensa del país i tenen una destacada funció pública: protegir les capçaleres dels grans rius i assegurar la principal reserva d’aigua dolça del país.

El Projecte Boscos de Muntanya és una entitat catalana sense ànim de lucre que forma part de la xarxa Bergwaldprojekt, que porta 30 anys acostant les persones als boscos mitjançant el voluntariat a Suïssa, Alemanya, Àustria i Ucraïna. Les tasques les realitza seguint els criteris dels propietaris municipals i dels gestors forestals, com els enginyers forestals comarcals de la Generalitat i els tècnics dels Parcs Naturals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa