MonPlaneta
Fer servir les clavegueres per controlar la propagació de malalties, una opció de futur

El control de les aigües residuals pot donar una instantània molt precisa de l’estat de salut de la població, tot i que sigui d’una maenra genèrica. Del consum de drogues als virus, tot pot ser trobat a les aigües que arriben a les plantes de tractament, i cada dia són més els països que les fan servir per controlar l’abast de la pandèmia de Covid-19. Un article publicat a la revista ‘Nature’ en parla, posant l’exemple de Sud-àfrica, on s’està treballant per implementar aquest sistema. De fet, però, i segons la Universitat de Califòrnia – Merced, hi ha més de 2.200 punts de control a 54 països que es dediquen a monitoritzar la presència del SARS-CoV-2 entre la població, entre els quals hi ha Catalunya. Tot plegat, és clar, no es pot fer a qualsevol país, perquè n’hi ha que tenen mancances en el servei de distribució i de tractament d’aigües, per exemple.

El fet, però, és que les anàlisis d’aigües residuals poden detectar la presència del virus entre una i dues setmanes abans de l’aparició dels símptomes i, per tant, poden donar dades molt valusoses de la futura aparició de brots localitzats, permetent a les autoritats prendre les mesures i dirigir els recursos necessaris per contenir-lo abans, fins i tot, que aparegui, juntament amb totes les altres dades que es puguin recollir dels hospitals i la resta d’administracions sanitàries. Amb el control de les plantes de tractament, però, tot això podria canviar i tenir una eina molt útil. Tot això, és clar, té limitacions: l’àrea de servei d’una depuradora, per exemple, pot facilitar o dificultar la localització d’un nou brot, però pot permetre començar una investigació per detectar l’origen de l’aigua amb presència del virus i acabar limitant la zona sospitosa a un barri, per exemple.

El gerent d'Ematsa, Daniel Milán i el president, Jordi Fortuny; en la presentació del sistema de detecció de SARS-CoV-2 a les aigües residuals de Tarragona  | ACN
El gerent d’Ematsa, Daniel Milán i el president, Jordi Fortuny; en la presentació del sistema de detecció de SARS-CoV-2 a les aigües residuals de Tarragona | ACN

Un altra dels avantatges d’analitzar aigües residuals és que es pot conèixer l’estat de la població en general sense cap acció individual. També és molt més rendible perquè, a més de la Covid-19, una mostra pot permetre conèixer la prevalença d’un gran nombre de patògens en una àrea determinada i es pot fer a la majoria de laboratoris. Com a inconvenients, com veiem, resulta més complicat localitzar específicament el focus de la malaltia i, en alguns països, la manca d’accés al tractament d’aigües és força limitat. Tot i això, per exemple, podria ser un sistema molt senzill de fer servir als països considerats desenvolupats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa