La internet de les coses ha aterrat al món del reciclatge i posa les bases per una nova revolució industrial que pot salvar el planeta. Exemples? El “siri” ecològic, robot que permet saber què fer amb un envàs per reduir-ne l’impacte contaminant; aplicacions que permetran traçar des de casa i en temps real el recorregut que fan les deixalles que enviem a reciclar, sistemes que facilitaran la gestió dels residus o envasos que acabaran sent comestibles.

La intel·ligència analítica, artificial, la Internet de les coses i el Big Data s’integren al món del reciclatge amb força. Diverses iniciatives treballen en aplicacions per acabar amb un model econòmic lineal i apostar per un model d’economia circular que impulsi el reciclatge i la conversió de les deixalles novament en matèria prima. Una d’aquestes iniciatives és el The Circular Lab, el primer laboratori d’economia circular a Europa, instal·lat per l’organització Ecoembes a Logroño i en el qual també hi participen investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El Parlament Europeu ha iniciat les negociacions d’un paquet legislatiu de quatre directives, que persegueixen una transformació econòmica d’envergadura. Segons expliquen els eurodiputats que promouen el canvi, el nou model ha de ser la base per salvar la sostenibilitat del planeta. Però més que d’un model econòmic nou, es tracta “d’una actitud” i d’entendre “que tots tenim una responsabilitat i que els recursos són finits”, adverteix la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a l’Estat espanyol, María Andrés. “L’utilitzar i llençar tindrà una factura molt alta pels nostres fills i alguna cosa hem de fer per posar-hi remei”, afegeix la representant europea, en el marc del seminari “Economia Circular. Per una Europa més neta i eficient”, celebrat aquest divendres a Logroño.

Nou comentari

Comparteix