MonPlaneta
Europa promet moltes més vacunes a partir de l’abril: No són tan abundants com voldríem
Ple del Parlament Europeu
Ple del Parlament Europeu | Wikimedia Commons

Brussel·les promet l’arribada de “moltes més dosis” de la vacuna contra la covid-19 a partir de l’abril. La negociadora de la Comissió Europea dels contractes per les vacunes, Sandra Gallina, ha assegurat aquest dimarts en una compareixença a l’Eurocambra que els contractes tancats amb les farmacèutiques preveuen la distribució a la primavera del gruix dels 760 milions de dosis comprades a Pfizer-BioNTech i Moderna. En canvi, el subministrament entre gener i març serà més limitat. “En aquests primers tres mesos les dosis no són tan abundants com voldríem”, ha admès. La CE ha defensat el volum del contracte inicial tancat amb les farmacèutiques. “Vam comprar tot el que podíem comprar”, ha dit Gallina als eurodiputats.

Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica
Congeladors amb la vacuna de Pfizer emmagatzemades a Bèlgica | ACN

Brussel·les va negociar de forma centralitzada la compra anticipada de vacunes mentre encara s’estaven provant en els assajos clínics. La CE té fins a sis acords amb farmacèutiques, dels quals només dos per ara estan en marxa després que l’Agència Europea del Medicament donés l’aval a la vacuna de Pfizer-BioNTech a mitjans de desembre i a la de Moderna a principis de gener. La CE va fer una compra inicial de 300 milions de dosis a Pfizer-BioNTech i de 160 milions a Moderna. La setmana passada l’executiu europeu va duplicar la compra a Pfizer-BioNTech afegint 300 milions de dosis més. Això significa que la UE té assegurades vacunes per cobrir entorn el 85% de la població amb dues dosis per persona. Ara bé, el gruix de les dosis no arribarà fins a la primavera i, per això, la CE recorda als estats que han de prioritzar els grups de risc en l’inici de la campanya de vacunació. Segons Gallina, si la vacuna d’Oxford-AstraZeneca obté l’aval del regulador de la UE a finals de gener, la CE calcula que les primeres dosis arribarien a mitjans de febrer. També ha avançat que Oxford-AstraZeneca faria dues entregues al mes, però els detalls de la distribució encara s’ha de concretar.

Mútua Terrassa vacuna de la Covid a prop de 2.000 professionals

Pel que fa a la logística de la distribució actual als estats membre de la UE, Gallina ha assegurat que només han detectat problemes en tres casos “menors”. “Les entregues s’estan fent”, ha afirmat. En les últimes setmanes han sorgit crítiques arreu d’Europa per la velocitat de la vacunació en alguns països i per problemes de subministrament. La Comissió Europea ha accedit a revelar als membres del comitè de Medi ambient i Salut Pública de l’Eurocambra els sis contractes tancats amb les farmacèutiques per les vacunes si les companyies hi estan d’acord. Per ara, només CureVac ho ha permès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa