MonPlaneta
Europa destina urgentment 122 milions d’euros més a recerca i innovació contra la pandèmia
  • CA
La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN

La Comissió Europea ha decidit mobilitzar 122 milions d’euros més provinents del seu programa de recerca i innovació, Horitzó 2020, per destinar-los amb urgència a la recerca sobre el coronavirus mitjançant una nova convocatòria de manifestació d’interès. Aquesta nova convocatòria s’afegeix als 1.400 milions d’euros donats per la Comissió Europea a la iniciativa de resposta mundial a la crisi del coronavirus engegada per la presidenta Ursula von der Leyen el 4 de maig del 2020. Aquesta nova convocatòria és l’última d’una sèrie de mesures de recerca i innovació finançades per la UE per combatre el coronavirus i complementa d’altres mesures preses anteriorment per desenvolupar equips de diagnòstic, tractaments i vacunes mitjançant la millora de la capacitat de fabricació i el desplegament de solucions fàcilment disponibles amb què respondre de seguida a la urgència de les necessitats. A més, també millorarà la comprensió de les repercussions socioeconòmiques i conductuals de l’epidèmia.

«Estem mobilitzant tots els mitjans al nostre abast per lluitar contra aquesta pandèmia amb tests, tractaments i mesures preventives. Ara, per tenir èxit, també hem d’entendre l’impacte que té la pandèmia en la nostra societat i com podem intervenir-hi de seguida. Hem d’explorar solucions tecnològiques per fabricar i subministrar material sanitari més ràpidament, controlar i prevenir la propagació de la malaltia i millorar l’atenció als pacients», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel. «En aquesta crisi del coronavirus estem donant tot el nostre suport a les autoritats sanitàries nacionals, als professionals de la salut i als ciutadans de tots els estats membres. Estem desplegant tecnologies i eines innovadores que es poden fer servir de seguida en la prevenció, el tractament i la recuperació de la pandèmia i, alhora, ens estem preparant per fer front a les seves conseqüències. Concretament, estem parlant de solucions i tecnologies digitals, com ara la telemedicina, les dades, la intel·ligència artificial, la robòtica o la fotònica», ha declarat avui també el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel
La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel | Comissió Europea

Els projectes finançats en el marc d’aquesta convocatòria haurien de reorientar la fabricació per tal de poder produir i subministrar ràpidament el material i les tecnologies sanitàries imprescindibles per poder fer les proves de diagnòstic i els tractaments necessaris i millorar el control i l’atenció als pacients. A més, ara la recerca farà servir grans grups de pacients de tot Europa. D’altra banda, una comprensió més encertada de les repercussions conductuals i socioeconòmiques del coronavirus podria ajudar a millorar les estratègies terapèutiques i preventives. La data límit per presentar propostes a aquesta convocatòria és l’11 de juny del 2020 i un requisit essencial en serà la capacitat d’oferir resultats tan aviat com sigui possible. Europa i el món en general necessiten amb urgència solucions innovadores per contenir i pal·liar els efectes de la pandèmia i millorar l’atenció als pacients, als supervivents, als grups vulnerables, al personal sanitari que treballa en primera línia i a la societat. Vet aquí per què la Comissió vol que els treballs de recerca s’iniciïn tan aviat com sigui possible i per què ha decidit d’escurçar els terminis de la preparació de manifestacions d’interès i de la seva avaluació.

D’acord amb els principis de la Resposta mundial a la crisi del coronavirus, les noves solucions han de ser accessibles i assequibles per a tothom. Per tant, la Comissió inclourà clàusules d’intercanvi ràpid de dades en els acords de subvenció resultants d’aquesta nova convocatòria per tal de garantir que les conclusions i els resultats es puguin explotar de seguida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa