MonPlaneta
Un estudi revela que el canvi climàtic afavoreix els grans incendis forestals
L'incendi de la Ribera d'Ebre de 2019
L’incendi de la Ribera d’Ebre de 2019 | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

Un estudi internacional amb la participació d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i de la UdL ha conclòs que el canvi global afavoreix els grans incendis forestals com els de Califòrnia, que durant el 2020 ja han cremat 2 milions d’hectàrees. L’estudi ha fet una anàlisi històrica de set dècades de registres documentals d’incendis forestals a la costa sud de Califòrnia utilitzant diverses tècniques estadístiques. L’actual escenari de canvi climàtic, asseguren a l’estudi, projecta un augment dels incendis forestals en regions amb ecosistemes mediterranis. La recerca s’ha publicat a la revista científica ‘Science of the Total Environment’.

Incendi forestal entre la Torre de l'Espanyol i Vinebre el 2019
Incendi forestal entre la Torre de l’Espanyol i Vinebre el 2019 | Bombers de la Generalitat

!--akiadsense-->

L’autor principal de l’article i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya al GFBI Hub, Adrián Cardil, explica que “comprendre l’efecte que la variabilitat climàtica causa en els grans incendis forestals és essencial per a una planificació eficient dels recursos ambientals a llarg termini i per preveure adequadament el perill i el risc de foc durant la temporada d’incendis”. La recerca ha comptat amb la participació d’investigadors de la resta de l’Estat, el Regne Unit, Itàlia i els Estats Units. Els resultats també demostren com els factors que promouen el foc, com ara sequeres, vents o onades de calor, i que són clau per explicar els grans incendis de Califòrnia, “estan directament influenciats per fenòmens com les teleconnexions climàtiques”. Segons expliquen els investigadors, les teleconnexions climàtiques són “anomalies d’un clima regional que poden afectar a una altra regió allunyada d’aquella en què s’ha produït l’anomalia”. Un exemple d’això seria ‘El Niño’, creat per les modificacions entre l’atmosfera i l’oceà al Pacífic Central.

incendi forestal a Terrassa
Incendi forestal a Terrassa | Cedida

!--akiadsense-->

Tal i com denota l’estudi, el clima juga un paper molt important a l’hora de generar les condicions idònies per afavorir la ignició i propagació d’incendis, tot i que els investigadors asseguren no n’és l’única peça clau. “Si bé hem de tenir en compte el canvi climàtic, per poder explicar el que està passant a regions amb ecosistemes mediterranis, com Califòrnia, també hem de parar atenció als canvis d’usos del territori. És per això que no hem de parlar només del canvi climàtic, sinó del canvi global”, explica Sergio de Miguel, també autor de l’article i professor de la Universitat de Lleida i cap del GFBI (Global Forest Biodiversity Initiative) Hub. Aquests canvis d’usos deguts a l’abandonament de pràctiques tradicionals, com ara l’ús del foc com a eina de gestió del paisatge, ha comportat “un augment del combustible forestal i, per tant, uns boscos més vulnerables davant situacions climàtiques adverses”. “Les conseqüències d’aquesta tempesta perfecta les estem veient ara a Califòrnia, on només en el que portem de 2020 ja han cremat gairebé 2 milions d’hectàrees, l’equivalent a tota la superfície forestal de Catalunya”, explica de Miguel, qui alerta que “a Catalunya i en moltes altres zones mediterrànies ens trobem en un context similar, i això vol dir que el estem veient a Califòrnia pot passar també a casa nostra”. És per això que “l’experiència ens ha de servir de mirall per poder aprendre’n la lliçó i prendre millors decisions en la gestió del nostre paisatge”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa