MonPlaneta
Es busquen observadors per catalogar flora i fauna dels parcs i platges
  • CA

El proper cap de setmana del 22 i 23 de maig arriba la 4a edició del Bioblitz Metropolità que enguany combinarà les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual,valorat molt positivament a l’edició passada a resultes de la covid-19.

Aquesta jornada de ciència ciutadana pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals i de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat. Totes les activitats presencials estaran adaptades a les mesures preventives vigents, amb aforament limitat i inscripcions in situ. No es requereix cita prèvia.

Cervelló. 20.05.2018. Parc de la Timba. Primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista per conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana dels espais verds. Area Metropolitana de Barcelona. Foto: Robert Ramos / AMB

L’AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i les platges metropolitans a participar de les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. En aquesta ocasió estan previstes activitats diverses com gimcanes per trobar tota mena d’organismes o per fer revisió de caixes niu. Aquestes activitats tindran lloc el diumenge 23, exceptuant les Jugatecambientals dels parcs de Can Buxeres i de les Planes, a l’Hospitalet de Llobregat, i del Mil·lenari, a Sant Just Desvern, que seran el dissabte 22. Es poden consultar totes les programacions, horaris i ubicacions a www.amb.cat/jugatecambiental.

Paral·lelament, també es convida tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials d’espècies de flora i fauna que s’observin, ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi i lleure als parcs i a les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana.

Els participants han de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir les etiquetes #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s’ha fet l’observació en qüestió i el nom de l’espècie, si es coneix. En el cas d’Instagram, qui disposi d’un perfil tancat cal que enviï una captura de pantalla de l’observació per missatge privat al xat del perfil @parcsplatgesAMB.

A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l’AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l’espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives. Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat). Els resultats obtinguts també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

Més informació: http://www.amb.cat/es/web/territori/actualitat/campanyes/bioblitz-metropolita

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa