MonPlaneta
Una enquesta mundial mostra la divisió sobre la necessitat de combatre el canvi climàtic
Canvi climàtic
Canvi climàtic | Needpix

!--akiadsense-->

La preocupació arreu del món pel canvi climàtic està creixent, però la proporció en què ho fa segons la zona on viu cadascú mostra diferències molt significatives i que poden tenir un efecte molt important en les accions que se’n derivin i la seva força. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure de l’enquesta mundial duta a terme per l’empresa Globescan a gairebé 30.000 persones i que posa de manifest que, malgrat la pandèmia de COVID-19 i el seu impacte econòmic, la població mundial continua estant molt preocupada pel canvi climàtic. Concretament, d’entre els 27 països on s’ha fet l’enquesta, el 90% de les persones que la van respondre consideren el canvi climàtic un problema “molt” o “bastant” seriós, mostrant una tendència a la consolidació de la conscienciació en aquest aspecte. Tot i això, mentre als països més pobres hi ha grans majories que estan molt d’acord a combatre l’escalfament global amb la mateixa intensitat que s’està combatent la COVID-19, als més rics la petició d’accions ràpides i contundents és molt menor.

L'activista climàtica sueca, Greta Thunberg
L’activista climàtica sueca, Greta Thunberg | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Per països, la sensació d’urgència climàtica ha crescut molt entre els enquestats del Canadà, França, l’Índia, Kenya, Nigèria i els Estats Units. Entre aquests darrers, la percepció del canvi climàtic com un problema “seriós” o “molt seriós” ha augmentat de poc més d’un 60% el 2014 a un 81% enguany, malgrat l’actitud del seu president, Donald Trump, que nega l’existència d’aquest fenomen. A l’Índia, per la seva banda, la preocupació pel canvi climàtic ha passat de ser reconeguda per un 70% a un 93% de la població en el mateix període. Podria ser, de fet, que la crisi del COVID-19 hagués ajudat a augmentar la sensació d’amenaça. Això, si més no, opina Eric Whan, de Globescan, que va explicar a la cadena britànica BBC que “aquest és un any de vulnerabilitat i exageració de les desigualtats i els més proclius a patir-ne els efectes són els que ho senten com un problema més seriós”.

Canvi climàtic
Canvi climàtic | Pikist

!--akiadsense-->

Aquest darrer punt es veu molt clar en el moment en què l’enquesta preguntava sobre les accions que haurien d’emprendre els seus governs per posar fre al canvi climàtic i si haurien de ser tan contundents com les que s’han dut a terme per aturar el coronavirus. Aquí, les diferències entre països rics i pobres van aparèixer amb molta força: als Estats Units, al Regne Unit, el Japó, Suècia o Austràlia menys del 45% dels enquestats va mostrar-se totalment d’acord amb l’acció immediata. En canvi, a Nigèria, Turquia, Mèxic, Kenya o Argentina les xifres superaben de bon tros el 70%. La resposta, probablement, és en una altra de les preguntes: els efectes que cadascú ha patit en la seva pròpia pell. Als països rics, poc més del 10% dels enquestats van reconèixer haver estat directament perjudicats per l’augment de les temperatures i, en canvi, més d’un terç ho han estat per la pandèmia. A altres països, més de la meitat dels enquestats va afirmar que el canvi climàtic els havia impactat personalment.

Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global
Fusió del gel de l’Antàrtida a causa de l’escalfament global | Pxhere

!--akiadsense-->

L’enquesta ha estat publicada per donar el tret de sortida a la Setmana del Clima 2020 a Nova York que, amb la col·laboració de les Nacions Unides, s’espera que sigui la cimera climàtica més important d’enguany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa