MonPlaneta
En marxa el grup de treball per concretar actuacions per a la ramaderia ecològica

!--akiadsense-->

Aquesta setmana ha tingut lloc a Vic la primera reunió del Grup de Treball de Ramaderia Ecològica, format per membres del Departament d’Agricultura i representats del sector agrari.

La finalitat d’aquest grup de treball és concretar les estratègies que aquest sector necessita per a reforçar la producció i, sobretot, la comercialització i promoció del consum de la carn ecològica.

En el decurs de la reunió, i per facilitar els treballs i la qualitat dels resultats, s’ha proposat dividir el grup d’acord amb els temes següents: alimentació destinada al bestiar, herbívors, aviram i porcí per treballar els principals reptes del sector.

Així, entre els participants dels diferents grups de treball, hi haurà personal tècnic del Departament d’Agricultura, especialistes en ramaderia, alimentació i salut animal i producció ecològica i representants de les organitzacions professionals, i també comptarà amb la participació de productors i operadors de referència.

Les entitats que formen part del Comitè Director d’aquest grup de treball són Unió de Pagesos, FCAC, JARC, Asoprovac, Februpi, Porcat, FAC, Fefric, Asfac, Fecapi, PROECO, FCOC, Anprogapor i Consell Català de la Producció Agrària Ecològica .

Aprofundint en les especificitats del sector

La ramaderia ecològica està condicionada per una sèrie d’especificitats pròpies: la necessitat d’adaptar-se a una alimentació a base de productes i pinsos certificats ecològics, que cada cop més han de procedir d’origen local; al compliment d’unes condicions d’entorn, gestió i accés a l’aire lliure força exigents, i a l’aplicació d’unes normes de profilaxi i tractament veterinari restrictives i basades en mètodes naturals i preventius.

Totes aquestes especificitats fan que la conversió cap a mètodes ecològics comporti dificultats, especialment si es parteix d’una ramaderia altament intensiva, com és el nostre cas, sobretot pel que fa a l’avicultura, el porcí, l’engreix de vedells i la producció de llet de vaca.

En la aquesta línia s’està treballant també de forma específica amb el sector lleter, per al qual es va crear fa més d’un any un grup d’experts multidisciplinar. Un dels eixos d’actuació se centra en la millora de l’eficiència del sector lacti, i dins d’aquest eix, una de les possibilitats que s’estan explorant és la diversificació cap a la producció ecològica.

Segons les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) sobre ramaderia ecològica, l’any 2016 hi va haver un augment d’explotacions (+5,16%), que ja arriben a les 843. Tot i que el vaquí de carn continua com la més implantada, cal destacar els augments d’altres menors com l’avicultura de posta (+58,82%), l’avicultura de carn (+16,67%) i l’equí (+13,24%).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa