MonPlaneta
Les emissions del règim comunitari de comerç de CO2 baixen un 2,8% el 2018
Una promoció de pisos en construcció | iStock

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha validat els informes verificats d’emissions de les instal·lacions incloses en la Llei que regula el règim del comerç de drets d’emissió (RCDE) dels gasos d’efecte hivernacle de l’any 2018. A Catalunya, aquestes instal·lacions són 121 i han emès 14.507.490 tones de CO2, que suposa una reducció de 422.720 tones -un 2,83%- respecte l’any anterior. Aquestes instal·lacions són les responsables d’un 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de tot el país.

La reducció s’ha produït pel descens dels dos sectors que més contribueixen al total d’emissions, l’elèctric i el ciment. La producció d’electricitat ha obtingut la baixada més important, reduint un total de 375.000 tones de CO2, un 11,46%. Aquesta disminució compensa l’increment d’emissions que la producció d’electricitat a Catalunya va patir durant el 2017. I és que l’evolució d’aquest sector està altament relacionada amb el règim de precipitacions i la producció d’energia hidroelèctrica. Mentre que el 2017 va ser un any molt sec, el 2018 ha estat molt plujós, i això té un efecte directe sobre la producció i emissions del sector. D’altra banda, el sector del ciment ha reduït les emissions en 93.000 tones, que representa el 2,88% de les seves emissions. La resta de sectors no han tingut grans variacions i es mantenen en un escenari relativament estable respecte els anys anteriors. Des del 2013, any d’inici de la fase III de l’RCDE i en què van entrar en vigor les noves regles de funcionament del mercat fins al 2020, l’increment global de les emissions ha estat d’un 10,21%. Durant aquest període, l’increment acumulat del PIB a Catalunya va ser del 15,5%. Per tant, tot i l’augment, el conjunt d’instal·lacions catalanes del règim del comerç està aconseguint desacoblar les emissions del creixement econòmic.

Fàbrica | Departament de Territori i Sostenibilitat

Si prenem el 2005, any d’inici del règim europeu del comerç d’emissions, les emissions s’han reduït 5,5 milions de tones de CO2, que representen un 28% de reducció en els 14 anys de funcionament del règim. Del total d’emissions, un 81% es deuen a la combustió, ja sigui en centrals de producció elèctrica com en instal·lacions de processos industrials, mentre que l’altre 19% prové d’altres processos, majoritàriament de la descarbonatació de matèries primeres. Les emissions derivades de la combustió són les tenen més capacitat per reduir a curt i mig termini, sigui millorant l’eficiència dels processos, sigui mitjançant la introducció gradual de combustibles alternatius amb un contingut de carboni nul o inferior al dels fòssils. Aquest 2018 ha estat encara més clara la tendència ja iniciada a l’inici del tercer període de l’RCDE pel que fa a l’augment del diferencial entre les emissions i l’assignació gratuïta. En total, les instal·lacions catalanes hauran d’adquirir i lliurar més de 5 milions de tones de CO2 per complir amb les obligacions que estableix aquest règim. El dèficit de drets es concentra al sector energètic –generació d’energia elèctrica, que no té assignació gratuïta de crèdits, i combustió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa