MonPlaneta
Els regants catalans defensen les renovables fora de les zones de regadiu
  • CA

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), integrada per 76 comunitats de regants que representen més del 70% de la superfície regable de Catalunya, ha posat de manifest una problemàtica que actualment els preocupa: la proliferació de projectes de parcs fotovoltaics com “una greu amenaça de reducció futura de les seves zones regables”, amb les negatives conseqüències econòmiques i socials que això pot generar i el perill per a la viabilitat d’algunes d’elles “ja molt debilitada pels elevats preus de l’energia”. A través d’un comunicat, ACATCOR considera “vital” la consolidació de les zones regables i el seu funcionament a ple rendiment que “a través del repartiment solidari dels costos d’explotació” assoleixi una viabilitat sostenible.


L’associació vol deixar molt clar que està “clarament a favor de les energies renovables” però que “el seu impuls actual sorgeix com a competidor en l’ús del sòl agrari”. Així, consideren que les empreses d’energia fotovoltaica volen ocupar “els sòls més productius de Catalunya i entre ells, els de regadiu”, i manifesten que, en zones que pateixen despoblació contínua, “el regadiu és l’única alternativa per fixar la població al territori, generar riquesa i mantenir un desenvolupament sostenible que permeti el tant repetit i poc assolit reequilibri territorial”. En aquest mateix sentit, l’entitat considera “absurdes” algunes argumentacions i que, “si no es fan les coses bé”, l’energia i la reducció d’emissions guanyada es perdran en la importació d’aliments i la desforestació per aconseguir nous sòls agrícoles.

Collida de la carxofa en una camp del Prat de Llobregat | ACN
Collida de la carxofa en una camp del Prat de Llobregat | ACN

Les energies fotovoltaiques, recorden els regants, “no son incompatibles amb l’agricultura” perquè hi ha “secans marginals, erms, matollars, teulades i instal·lacions de sobres” on no es pot fer agricultura productiva. Així, afirmen, cal un model que prioritzi l’autoconsum en xarxa o que tingui ubicacions compatibles amb l’agricultura. El sòl agrícola, recorden, és “un recurs essencial i molt escàs a Catalunya”, i troben que destruir-lo per potenciar un altre recurs seria “una barbaritat estratègica” basada no en dades científiques sinó en el que consideren “plantejaments ambientals ortodoxos i immadurs”. Els regants recorden que la producció agrícola catalana actual només cobreix el 40% de les necessitats d’aliments del país, un percentatge “molt baix” en comparació amb els nostres veïns. A més, diuen, el Decret d’Emergència Climàtica deixa clar que no es poden afectar àmbits de reg i que, per tant, “no seria possible la ubicació d’aquestes instal·lacions en gairebé la totalitat de les zones de regadiu de Catalunya”.

L’ACATCOR ha traslladat aquesta preocupació a la Generalitat per escrit adreçat a tots els departaments implicats de manera directa o indirecta en la matèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa